Op deze pagina vind je boeken en filmpjes over Tourette die gemaakt zijn voor kinderen.

Filmpjes

Webserie Omgaan met Tourette (playlist)

Clipphanger

 

Boeken

De Gilles de la Tourette Survivalgids

Annick Beyers en Erik Buelens
Uitgeverij Abimo, 2015
ISBN 9789462343436

Heb jij last van tics? Maak jij rare geluidje of vervelende bewegingen? Kun je de geluidjes en bewegingen – die tics dus – niet tegenhouden, hoe hard je ook probeert? Vinden je klasgenootjes en vrienden je soms ‘raar’? Dan is dit boekje zeker iets voor jou. Kijk daarom in dit boek en lees alles over Tourette: – de signalen die kunnen wijzen op Tourette – de verschillende soorten tics – welke gevoelens je hierbij kunt hebben – wat je eraan kunt doen om je leven en dat van je familie gemakkelijker te maken – interessante weetjes en grapjes en nog veel meer.

Een duiker op mars

Wie van ons is normaal?

Lander Deweer en Jan Swerts
Uitgeverij Polis, 2018
ISBN 9789463103411

Al bij zijn eerste ontmoeting met de achtjarige Jef raakt Lander Deweer verstrikt in een web van vooroordelen. Jef heeft een zware vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette, maar hij vloekt niet en slaat zijn armen niet wild in het rond. Hij ziet er vrij normaal uit. Helemaal anders dan Lander zich op basis van de verhalen van zijn vriend Jan Swerts, de vader van Jef, had voorgesteld. Hij vraagt zich af: ben ik zelf wel normaal? Want waar ligt de grens tussen gek en normaal? En wie beslist tot welk kamp je behoort? Een op de honderd heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. In België komt dat neer op een groep van 110.000 mensen, ofwel de bevolking van een stad als Brugge of Leuven. Maar waar zitten ze verstopt? Hoe komt het dat we zo weinig over het syndroom weten en waarom is ons beeld zo karikaturaal? Jef wil later duiker worden. Is die droom bereikbaar? Welke andere mogelijkheden heeft hij?

Met Jan als gids begint Lander aan een zoektocht naar de grenzen van het normale. Al snel ontspint zich een intrigerende ontdekkingsreis in binnen- en buitenland. Langs Mozart, David Beckham en Robin Williams. Muzikanten, sporters, bedrijfsleiders, fotografen, neurologen, psychiaters, treinbestuurders en – jawel – een duiker met tourette.

;lkjadfalkdjflad;kfjads;kfjsd;llkfjsa;dskfj

 

Heb ik dat?

Over Tourette, PDD-NOS en ADHD

Janneke Helling – van Rheenen
Uitgeverij Nino, 2010
ISBN: 9085605717

Voor kinderen (en hun ouders/verzorgers) vanaf 8 jaar.

Julian (8 jaar) heeft tourette en pdd-nos. Hij is niet het enige kind met Tourette, daarom heeft zijn moeder dit boek geschreven , zodat een kind weet wat er met hem of haar aan de hand is. Op die manier kan het leren leven met Tourette en zich wapenen tegen het voortdurende onbegrip.

Brein ontspoord

Marion van Ginneken
Schrijverspunt, 2019
ISBN 9789462663619

In het decor van de jaren tachtig beschrijft de twaalfjarige Mandy met de nodige humor en zelfspot haar leven, dat op slag is veranderd nu ze naar de middelbare school gaat. Opeens is niets meer hetzelfde en als ze last krijgt van tics en dwangmatigheden, heeft ze geen verklaring voor wat er met haar aan de hand is. Ze gaat gebukt onder gevoelens van schaamte en wanhoop en raakt in een isolement, ervan overtuigd dat ze de enige op de wereld is met dit probleem. Wanneer ze in een wetenschappelijk tijdschrift een artikel leest over het syndroom van Gilles de la Tourette, worden haar ogen geopend. Eindelijk leert ze de reden van haar klachten kennen, maar dan begint de lange weg van het acceptatieproces. Zal het Mandy lukken haar eigenaardigheden te omarmen en haar weg in het leven te vinden?

Marion van Ginneken (1974) werd op 26-jarige leeftijd gediagnosticeerd met het syndroom van Gilles de la Tourette. Om de problemen te verwerken die ze in haar jeugd ondervond, begon ze met schrijven. Vanuit de wens een inspiratie te zijn voor anderen is haar debuut “Brein ontspoord’ geboren. Op haar blog www.marionline.nl schrijft ze over wat leven met Tourette voor haar inhoudt. Haar columns verschijnen ook regelmatig op de website van de Stichting Gilles de la Tourette.

De gekke tics van Bas

Maaike Verhoef

Mies is een levendig meisje van acht jaar oud. Ze houdt van spannende dingen doen, zoals in bomen klimmen en over sloten springen. Dit doet ze graag samen met haar allerbeste vriend, Bas. De laatste tijd moet Bas vaak naar de dokter. Hij heeft last van tics. Als groep vier op schoolreisje gaat moet Bas weer naar de dokter. Hier is de klas het niet mee eens, want Bas hoort er ook bij.

Maaike Verhoef schreef dit boekje als extra uitdaging bij haar opleiding pedagogiek. Het boekje is bedoeld voor kinderen uit groep 4 of 5 die een klasgenoot, vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje hebben met een ticstoornis zoals Gilles de la Tourette. Maaike heeft in haar directe omgeving contact gehad met een kind met het syndroom. Deze kennis heeft zij gebruikt tijdens het schrijven.

Het boekje is niet te koop bij een (online) boekhandel, maar wel te bestellen door een e-mailtje te sturen naar de auteur, via maaikeverhoef1@gmail.com. Prijs: €15 inclusief verzendkosten.