Op deze pagina vind je een selectie van films en documentaires over mensen met Gilles de la Tourette. Wij raden deze van harte aan.

Film TicToc over Felix die het syndroom van Gilles de la Tourette heeft en dat maakt het leven zwaar.

TicToc

Felix is zestien, een stoere jongen die houdt van fitness en sport. Maar als hij foto’s van vroeger bekijkt, kan hij nauwelijks geloven dat hij dat zorgeloze kind was. Want Felix heeft het syndroom van Gilles de la Tourette en dat maakt het leven zwaar. Het wordt nog zwaarder door het onbegrip dat hij vaak tegenkomt, mensen die hem beledigen en direct hun oordeel klaar hebben. Het maakt hem kwaad en ongelukkig. Hij wil graag duidelijk maken wat Tourette echt is.

Dit indrukwekkende, met veel aandacht gemaakte portret wisselt ontboezemingen van Felix af met momenten waarin hij gewoon zichzelf is. Met een vriend kletsen over wat hem bezighoudt, of een partijtje sparren. Soms lijkt hij zelfs ontspannen, op andere momenten wordt hij overweldigd door de tics. Dan voelt alles onwerkelijk, vertelt hij, en laat zijn littekens zien. De zorgvuldige fotografie onderstreept het intieme karakter van dit respectvolle portret.

(Trigger warning)

Film

In gesprek over Gilles de la Tourette

“Het feit dat er een groep mensen is die voelt wat ik voel, die tegen dezelfde dingen aanloopt, dat voelt gewoon als een bevrijding.” – een prachtig, kwetsbaar en openhartig gesprek tussen twee mensen met Tourette. Over schaamte, frustratie en stigma.

Deze film is belangeloos gemaakt door Flame Media.

Duur 24 min – uitgave 2020

Trailer

Film

Ik wil niet maar ik moet

Aan het woord komen 2 kinderen (10 en 13) en hun ouders en 2 jong-volwassenen (19 en 20) en een partner. Zij vertellen wat tourette in hun leven betekent. Een voorlichtingsfilm voor iedereen die wat wil weten over het Tourettesyndroom en de impact daarvan op patienten en hun omgeving.

Deze film is gemaakt in opdracht van Stichting Gilles de la Tourette.

Duur 18 min – uitgave 2009

Trailer

Anne Vliegt

De 11-jarige Anne is een prachtig meisje. Een meisje waar je naar blijft kijken. En hoe langer je kijkt, hoe beter je ziet dat ze last heeft van tics. Anne heeft namelijk Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken.

Anne heeft het soms moeilijk met haar afwijking, vooral op school. Ze is bang dat ze gepest wordt of uitgelachen. Daarom probeert Anne haar tics in te houden, maar dat valt niet mee. Anne schaamt zich voor haar afwijking, maar ze zit lang niet bij de pakken neer. Ze vecht strijdlustig tegen haar tics of vergeet ze juist, bij haar vriendje en beste vriendin die haar nemen zoals ze is. Het liefst ‘vliegt’ ze door het leven, want dan zie je niks en is ze op haar best. In de jeugddocumentaire Anne vliegt zien we hoe Anne met haar tics leeft. Tics die ze uiteindelijk toch ook niet kwijt wil…

Trailer

Front of the Class

Al op jonge leeftijd wordt Brad Cohen gediagnostiseerd met Tourette. Jaren later lukt het hem om een goede leerkracht te worden; de leerkracht die hij zelf nooit heeft gehad. In zijn jeugd heeft Brad het niet gemakkelijk gehad. Zijn vrienden en klasgenoten snappen niet dat hij zijn tics niet onder controle kan houden. En zelfs zijn vader accepteert zijn aandoening niet.

In deze film zien we Brad opgroeien, leerkracht worden, en door zijn tics grote problemen hebben bij het vinden van een baan. Wanneer hem dat uiteindelijk toch lukt, groeit hij uit tot één van de beste leerkrachten van Amerika.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Trailer

The Road Within

Deze film gaat over Vincent, een jonge man met Tourette. Zijn moeder overlijdt en zijn vader moet al het werk thuis overnemen. Echter, Robert is politicus en wil zijn zoon niet in het zicht hebben tijdens de verkiezingen. Daarom plaatst hij Vincent in een kliniek die gerund wordt door de bijzondere Dr. Mia Rose. Wanneer hij daar is, wordt Vincent verliefd op een vrouw met anorexia: Marie. Samen stelen ze de auto van Dr. Rose en ontvoeren ze Vincents kamergenoot met OCD, Alex, wanneer hij dreigt hen te verraden. Met Robert en Dr. Rose in de achtervolging, beginnen Vincent, Marie en Alex aan een avontuur wat hun leven verandert. Met als doel om de as van Vincents moeder uit te strooien in de oceaan.

Trailer

Vincent will Meer

De Duitse versie van ‘The Road Within’, welke zich afspeelt in Italië.

Trailer

I Have Tourette’s But Tourette’s Doesn’t Have Me

Informatieve film van de Tourette’s Association of America, waarin kinderen worden ondervraagd over hun leven met Tourette.

Trailer

Phoebie in Wonderland

De 9-jaar-oude Phoebe heeft Tourette, iets wat ze gedurende het grootste deel van de film niet weet. Ze probeert om te gaan met het gevoel van anders zijn en onzekerheden. Tegelijkertijd hebben haar ouders het moeilijk met hun relatie en hun omgang met het hebben van een kind dat vaak problemen heeft. Voor Phoebe’s jongere zusje voelt het alsof ze genegeerd wordt, wanneer Phoebe’s tics en dwang steeds meer aandacht krijgen.

Phoebe wil graag een rol in haar schools toneelstuk, Alice in Wonderland, wat geregiseerd wordt door de bijzondere dramaleerkracht Miss Dodger. Op het podium kan Phoebe helemaal haarzelf zijn. Ze is ontspannen en voelt zich weer ‘normaal’. Naast het podium worden haar tics, inclusief vocale tics, steeds erger. Samen met haar ouders gaat ze naar een arts, maar wanneer deze medicatie voorschrijft, wordt haar moeder boos en lopen ze weg. Phoebe’s moeder wil niet accepteren dat er iets aan de hand is met haar dochter. Wanneer de directeur van de school vraagt wat er thuis van Phoebe’s bijzondere gedrag te zien is, ontkent haar moeder dat er iets is. En dat terwijl ze de tics en dwang vaak ziet. Phoebe krijgt straf voor haar gedrag in de klas: ze mag niet meer meedoen met het toneelstuk. Ze is er kapot van. Haar moeder doet er alles aan om Phoebe toch het podium op te krijgen. 

In de tussentijd worden de tics en dwang van Phoebe steeds erger. Ze snapt het zelf niet, ze doet zichzelf pijn en alles lijkt mis te gaan. Uiteindelijk krijgt Phoebe de diagnose Tourette en gaat alles eindelijk de goede kant op.

Trailer

Scene