Motherless Brooklyn: “Ik heb mij nog nooit zo op mijn gemak gevoeld”

Door: Frans Pegt

Vandaag was de filmochtend van Stichting Gilles de la Tourette. In Pathé Leidsche Rijn hadden we een hele bioscoopzaal afgehuurd om ongestoord met Touretters en familie de film Motherless Brooklyn te kijken. De film gaat over Lionel Essrog, gespeeld door Edward Norton, die een privédetective speelt met het syndroom van Gilles de la Tourette. Het is een spannende en ook humoristische gangsterfilm waarin de hoofdpersoon Lionel Tourette heeft. Zijn vocale en motorische tics zorgen voor hilarische momenten. Zijn vermogen, een fotografisch geheugen van alle gesprekken die hij hoort, is een extra vaardigheid door zijn Tourette en heel herkenbaar. Wij hebben als Touretters allemaal wel een extra vaardigheid die we als talent kunnen gebruiken in ons leven.

Geen naam

De tics zijn op een natuurlijke manier in de film gebruikt. De momenten waarin Lionel meer last heeft van zijn tics herken je duidelijk. Maar ook wanneer hij zijn focus moet hebben, waardoor de tics weg zijn, zijn erg herkenbaar. Ook legt hij in de film haarfijn uit wat er met hem gebeurt en waarom, zonder Tourette te noemen. In de jaren ’50 van de vorige eeuw was er namelijk nog geen naam voor het syndroom.

Relaxte groep

De film begon vroeg, Mariska en ik (die de filmochtend beiden organiseerden) kwamen op tijd om iedereen te ontvangen en de consumptiebonnen uit te delen. Na iedereen welkom geheten te hebben, startte de film. We waren met bijna 50 personen, lekker verspreid over de zaal. Het was een gezellige en relaxte groep. De sfeer zat erin en de tics waren aanwezig. Maar dat laatste was natuurlijk helemaal geen enkel probleem. Naar gelang de film draaide, merkte je de concentratie in de zaal en namen de tics af. Wat een verademing om zo een film te kijken. Ik heb mij nog nooit zo op mijn gemak gevoeld in een bioscoopzaal en daardoor bleven mijn tics ook rustiger. Dit zou anders zijn als ik in een zaal zou zitten met mensen die geen Tourette hebben.

Geslaagde filmochtend

Speciaal voor ons heeft Pathé toch even een korte pauze ingelast. De film duurde namelijk best lang, zo’n 140 minuten. Fijn dat dat toch kon. Na afloop hebben we nog kort nagepraat en natuurlijk een groepsfoto gemaakt. Al met al denk ik dat ik kan spreken van een geslaagde filmochtend en denk ik dat we dit misschien wel vaker kunnen organiseren. Dan misschien in een andere regio, omdat niet iedereen in de gelegenheid is de afstand te overbruggen.

Categories: Uncategorized