Kinderuitje Zuid bij De Ontdekfabriek

Afgelopen week, woensdag 22 februari, vond het kinderuitje Zuid plaats bij De Ontdekfabriek in Eindhoven. Carnaval in Brabant en Limburg was voorbij, dus we dachten hier rustig een middagje te kunnen spelen en knutselen, maar tot onze verrassing bleek dat meer gezinnen hetzelfde idee hadden. Na een chaotische drukke start, hebben we allemaal ons plekje, en ook elkaar gevonden. Ook al ken je elkaar nog niet direct persoonlijk, de herkenning zorgt meteen voor opening tot gesprek en nabijheid. Ouders letten in het begin natuurlijk eerst op hun eigen kinderen, maar snel ga je ook naar vergelijkbare signalen bij de andere kinderen kijken. Wat komt bekend voor? Reageren ze op elkaar? Wie laat zijn tics als eerste zien? Dan raak je met elkaar in gesprek en vind je (h)erkenning.

Van elkaar leren

Er zijn ook volwassenen met Tourette, die gekke man met dat blauwe Tourette-jasje heeft ook tics, kijk wat ie raar met zijn hoofd en nek doet. Hij maakt er ook nog geluid bij. Oh, en dan wil hij ook nog foto’s maken van iedereen. Gelukkig durfden kinderen mij te vragen naar mijn tics, want ja, ook al ben je niet even oud, je lijkt qua gedrag wel een beetje op elkaar. En jong en oud kan van elkaar leren.

Creatief

We zijn creatief bezig geweest in De Ontdekfabriek. Slopen, knutselen, zagen, knoeien met lijmpistolen, 3D-printen, autootjes bouwen, filmpjes maken voor het green screen, verkleden etc. Bijna een hele middag niet op onze telefoon of tablet gekeken, goed hé? Tegen de tijd dat het einde van de middag in zicht komt, ben je zo goed met elkaar in gesprek, dat het afscheid net te snel voelt. Dus, op naar de volgende gelegenheid.

Niet willen missen

Ook al kwam in de auto de vermoeidheid er bij ons allebei meteen uit (zegt de overprikkelde hoogsensitieve Eddy), ik had het zeker niet willen missen. Lotgenoten van jong en ‘ietsje ouder’ om me heen voelt altijd als thuis. Lekker jezelf zijn en open met elkaar delen wie je bent en wat je beleeft met Tourette, ook als je ouder(s) van bent.

Suggesties

We hebben van iedereen suggesties gekregen voor een volgende uitje, dat nemen we zeker mee. Voor wie wil, mag iedereen zijn tips en ervaringen van deze middag delen met Tanja via tanja@tourette.nl zodat we voor de volgende keer weer een nieuwe leuke verrassing kunnen organiseren. Graag tot de volgende keer.

Nieuwsgierig naar de foto’s van Eddy? Bekijk ze hier!

Door: Eddy Middeljans

Categories: Uncategorized