Erfelijkheid speelt een grote rol in de oorzaak van Tourette; tic-stoornissen zijn zelfs de meest erfelijke neuropsychiatrische aandoeningen. Volgens de laatste schattingen wordt het ontwikkelen van Tourette door 58 tot 77 % bepaald door genetische factoren. Daarmee is overigens nog niet gezegd dat jouw kind ook Tourette krijgt, omdat het overige percentage wordt bepaald door omgevingsfactoren.

Hét Tourette- gen bestaat overigens niet, er zijn vele, waarschijnlijk honderden genetische varianten die elk een klein of wat groter effect hebben op de erfelijkheid. Deze genetische varianten zijn aanwezig bij 20-50 % van de totale populatie. De kans dat eerstegraads familieleden van iemand met Tourette, ook Tourette ontwikkelen, is ‘slechts’ verhoogd tot 10 tot 20 procent. Ook bestaan er veel gradaties en vormen van Tourette, dat betekent dat het niet te voorspellen is of een kind dezelfde vorm ontwikkelt, als één van de ouders.

Meerdere gezinsleden met Tourette

Regelmatig leven er meerdere mensen met Tourette in één gezin. Aan de ene kant kan dit voor begrip en herkenning zorgen, aan de andere kant juist voor ergernis. Wanneer iemand door Tourette overgevoelig is voor geluiden en een ander gezinslid vocale tics heeft, is het te verwachten dat deze combinatie wel eens tot problemen kan leiden. Ook bepaalde dwanghandelingen kunnen botsen, want wat voor de één goed voelt, is voor de ander juist weer helemaal fout.

Medicatie tijdens zwangerschap

Over de zwangerschap van vrouwen met Tourette is heel weinig bekend. Wel geldt in het algemeen dat de verandering van hormoonhuishouding grote invloed kan hebben op emoties. Mogelijk nemen daardoor de tics en andere klachten zoals angst, toe of juist af. Tourette heeft geen invloed op de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk om goed te kijken naar welke medicatie je gebruikt, want de meeste medicijnen die bij Tourette worden voorgeschreven, zijn niet veilig voor het ongeboren kind. Het is aan te raden het gebruik van medicatie met een arts of specialist te bespreken, voordat je zwanger wilt worden.

Ervaringsverhalen over een kinderwens

De kinderwens van Minoes

Noesjka: Tourette en een kinderwens

 

Nieuwsbericht over erfelijkheid

Nieuws over de genetische oorsprong van Tourette

 

Welke genen veroorzaken ticstoornissen?

We weten nog niet goed waarom het ene familielid wel en het andere familielid geen Tourette of tics krijgt.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn wij op zoek naar kinderen en volwassenen met een chronische ticstoornis, maar waarvan er verder geen tics voorkomen bij hun ouders, kinderen, broers of zussen. Het doel van TIC Genetics is het vinden van de genen die Tourette en andere ticstoornissen veroorzaken.

Onderzoek TIC Genetics