Op zondag 17 september 2023 organiseert Stichting Gilles de la Tourette haar Landelijke Contactdag 2023

Op zondag 17 september 2023 organiseert Stichting Gilles de la Tourette haar Landelijke Contactdag 2023. Ditmaal vindt deze informatieve en gezellige dag plaats bij Buitenplaats Kameryck in Kamerik (nabij Woerden).

De dag start om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Inloop is mogelijk vanaf 09.15 uur.

De kosten voor donateurs bedragen € 15,- per persoon. Niet-donateurs betalen € 25,- per persoon. Het loont daarom al snel om donateur te worden van Stichting Gilles de la Tourette. Donateur worden kan via deze link.

Je kunt je inschrijven tot en met zaterdag 16 september (24.00 uur).

Programma

Inloop: vanaf 09.15 uur
Opening: 10.00 uur
Lunch: 11.30-12.30 uur
Ronde 1: 12.30-13.30 uur
Ronde 2: 13.30-14.30 uur
Ronde 3: 14.30-15.30 uur
Ronde 4: 15.30-16.30 uur
De eindshow start om 16.30 uur.

Hieronder vind je meer informatie over de contactdag. Bovendien kun je je via deze pagina inschrijven voor alle lezingen, workshops et cetera. Er zijn ook gespreksgroepen waarvoor je je op de Landelijke Contactdag zelf kunt opgeven.

Voor het bijwonen van het panel ‘Vraag het de adviesraad’ (10.30-11.30 uur) hoef je je ook niet van tevoren op te geven.

Onderstaande activiteiten kun je volgen tijdens deze Landelijke Contactdag.

· Panel: Vraag het de adviesraad (aanvang: 10.30 uur; eindtijd: 11.30 uur; hiervoor hoef je je niet van tevoren aan te melden)

Tijdens dit vragenuurtje kun je jouw vraag stellen aan een aantal leden (specialisten) van de Adviesraad. Het is een openbaar vragenuurtje en het liefst komt iedereen aan de beurt met zijn of haar vraag. Houd er daarom rekening mee: hoe concreter de vraag, hoe gerichter het antwoord!

· Lezing Daniëlle Cath

Titel: de duizelingwekkende ontwikkelingen van Witty Ticcy Ray, naar het handboek Gilles de la Tourette – en erna!

· Trots op ik!

Nicole Vening

Voel je je op dit moment futloos, dan kunnen we veel tijd aan aandacht besteden aan hoe dit komt. Vaak weet je dit wel maar blijkt ook dat het lastig is om dit te veranderen. Veel beter is het om te kijken hoe jij positieve patronen en jouw sterke punten (kwaliteiten waar je energie van krijgt) beter voor jezelf kunt inzetten. Grote kans dat, door op een positieve manier naar jezelf te kijken, je ook anders gaat handelen.

Voor iedereen met Tourette en naasten die met Tourette te maken hebben is dit ongetwijfeld herkenbaar. Het zorgen voor kost vaak veel tijd en vergt veel energie.

Tijdens de workshop van Nicole Vening leer je:
· Meer bewust te zijn van je kwaliteiten;
· Wat het je oplevert om deze kwaliteiten meer in te zetten;
· Hoe jouw persoonlijke kracht hieruit voortkomt;
· Wat je nodig hebt om ook echt in je kracht te staan;
· Hoe je een positieve blik op jezelf én je leven kan maken;
· Wat je hier de dag na de workshop al mee kan doen, voor jezelf en anderen.

· Workshop gedragstherapieWorkshop Gedragstherapie van Cra Verdellen en Jolande van de Griendt

Gedragstherapie is volgens de richtlijnen de therapie van voorkeur voor kinderen en volwassenen met tics en Tourette. In deze workshop bespreken Cara Verdellen en Jolande van de Griendt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gedragstherapie en ondersteunen dit met live demonstraties. Ook is er ruimte voor vragen.

· Workshop omgaan met heftige emoties

Tourette kan gepaard gaan met het ervaren van heftige emoties, zoals plotselinge boosheid, intens verdriet of overmatige angst. Laura Beljaars en Jolande van de Griendt bespreken de meest voorkomende heftige emoties, opties voor behandeling en een aantal praktische tips hoe hier in het dagelijks leven mee omgegaan kan worden. Ook is er ruimte voor vragen.

· Workshop graffiti spuiten voor (jong)volwassenen

Voor de (jong)volwassenen die even hun gedachten op iets anders willen zetten deze dag, hebben wij ook een leuke graffiti workshop geregeld. Tijdens deze workshop ben je (net als de kinderen) ook creatief bezig en leer je de kunst van het graffiti spuiten van een echte graffiti artiest! Je krijgt te maken met verschillende verflagen en werkt van begin tot eind aan je eigen kunstwerk. Hierbij word je geholpen en krijg je uitleg met duidelijke stappen en technieken van enthousiaste professionele graffiti artiesten met meer dan 20 jaar ervaring.

· Theaterworkshop

Bij de workshop van Björn Hermans ga je aan de slag met spelvormen uit de wereld van improvisatietheater; verhalen vertellen, creatief tegen dingen aankijken, en meer. We gaan lekker actief te werk, en vooral veel spelen, creëren, durven, en doen! Dit is een vorm van theater die dankzij een aantal eenvoudige & krachtige principes voor iedereen toegankelijk is, ook al werken we niet op basis van een vaststaand script. Principes zoals: “samen kom je er uit”, “laat elkaar stralen”, en ook “fouten maken mag”! Je zal zien dat je zo al heel snel dingen kan neerzetten. En op dingen kan uitkomen die je van tevoren niet had kunnen bedenken, en waarvan je niet wist dat je ze in je had.

 

Kinder-/tienerprogramma

· Workshop graffiti spuiten voor kinderen/tieners

Voor de kinderen hebben wij een leuke graffiti workshop geregeld. Tijdens deze workshop zijn de kinderen lekker creatief bezig en leren ze de kunst van het graffiti spuiten van een echte graffiti artiest! Ze krijgen te maken met verschillende verflagen en werken van begin tot eind aan hun eigen kunstwerk. Hierbij worden zij geholpen en krijgen ze uitleg met duidelijke stappen en technieken van enthousiaste professionele graffiti artiesten met meer dan 20 jaar ervaring.

· Workshop beatboxen voor de kinderen/tieners

Muziek maken met je mond; er hoeft geen instrument aan te pas te komen. Met je tong en je lippen vorm je als beatboxer een volledige band. Van popsong tot housebeat, van kinderliedje tot hiphop. Met de kinderen wordt een heus orkest gevormd. Van een enthousiaste workshopleider leren zij de fijne kneepjes van het vak.

In de workshop beatboxen oefenen zij gezamenlijk diverse (drum)geluiden waarmee zij beats maken. Daarnaast maken zij met de groep kinderen ‘loops’ met een ‘Looping Station’. Met dit apparaat is het mogelijk om beatboxgeluiden, zang en andere sounds over elkaar heen op te nemen en zo met zijn allen samen een beat te creëren. Zo gaan ze op creatieve wijze aan de slag met ritme en werken ze toe naar een toffe presentatie. Op die manier wordt iedereen actief betrokken.
De beatboxworkshop is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Het draagt bij aan  je muzikale ontwikkeling en presentatievaardigheden.

· Workshop goochelen/magische illusies kinderen/tieners

De workshop goochelen voelt als een goochelshow met uitleg. Verschillende onverklaarbare acts wisselen elkaar af. Hoe kan het deze onmogelijke illusies te laten zien? Deze vraag blijft altijd nog wel even door je hoofd vliegen nadat je Goochelaar Marc aan het werk hebt gezien. Tijdens een workshops ontrafel nu je samen de geheimen van de goochelkunst.

De goochelkunst is niet alleen voor vermaak, maar weet ook een groei aan zelfontwikkeling te bevorderen. Goochelaar Marc is zich er compleet bewust van. Hij gebruikt deze kennis om onder andere zijn publiek te inspireren. Goochelen zorgt namelijk voor een boost in het zelfvertrouwen, het cognitief bewustzijn en verbetert de communicatieve vaardigheden. Goochelen geeft dus een kans voor een enorme groei in zelfontwikkeling.
Tevens is er eindshow met goochelaar Marc en wellicht mogen daar een aantal nieuwe goochelaars/illusionisten aan meedoen. Dus goed je best doen!

Bovendien is er voor de kinderen en tieners alle gelegenheid om te gamen. Je kunt gamen op de Nintendo Switch, Playstation 4 en Oculus Quest 2 en speel games als Mariokart 8, Nintendo Switch Sports, Minecraft Dungeons, Beat Saber en nog veel meer!

Adres Buitenplaats Kameryck
Oortjespad 3
3471 HD  KAMERIK