Het belang van lotgenotencontact

Lotgenotencontact zorgt vaak voor opluchting. Waar anderen je niet begrijpen, hebben mensen in dezelfde situatie vaak aan één woord genoeg.De meeste mensen met Tourette kennen geen andere mensen met Tourette in hun directe omgeving. Ook naasten, zoals: ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners hebben vaak weinig of geen ervaring met Tourette. Daarom weten ze niet altijd hoe ze het beste geholpen kunnen worden of anderen kunnen helpen. Dit kan zorgen voor het gevoel dat je er alleen voor staat. Je wil dat anderen je begrijpen, maar ze kunnen dit vaak niet. Lotgenotencontact kan daarom erg waardevol zijn. Dit is dan ook de reden dat wij lotgenotencontact als één van onze belangrijkste taken zien.

Begrip

Lotgenotencontact zorgt vaak voor een grote opluchting. Waar anderen je niet begrijpen, hebben mensen in dezelfde situatie vaak al aan één woord genoeg. Kinderen en volwassenen die anderen met Tourette ontmoeten, voelen zich minder alleen en krijgen een boost aan zelfvertrouwen. Door met elkaar te kunnen praten over hun tics en de andere kenmerken die bij Tourette aanwezig kunnen zijn, ervaren ze steun, in plaats van onbegrip. Ouders kunnen met elkaar praten over bijvoorbeeld de opvoeding van hun kind. Daarnaast is er ruimte om adviezen en tips te delen. Het is dan ook niet raar dat kinderen en ouders zich na contact met (jong)volwassenen met Tourette beter voelen over de toekomst.

Uitspraken van kinderen na deelname aan een lotgenotencontactdag

Ik hoef me hier geen zorgen te maken over of mensen naar me staren. Ik voel me hier gewoon normaal.

Dit is als thuis, ik kan hier mezelf zijn.

Ik ben blij dat ik Tourette heb, anders had ik dit moeten missen!

Bijeenkomsten en online lotgenotencontact

Wij organiseren vele bijeenkomsten voor lotgenotencontact, zowel landelijk als in de regio. Dit zijn gezellige uitjes waarop kinderen, volwassenen met Tourette, ouders en andere betrokkenen kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Het hoogtepunt van het jaar is onze Landelijke Contactdag. Naast deze bijeenkomsten is er online lotgenotencontact. Zo hebben we Facebook- en WhatsApp groepen en is het mogelijk om ons te mailen. Uiteraard kan bellen ook gewoon.

Wij hebben inmiddels onze weg gevonden in alle mogelijke manieren om met Tourette om te gaan en dit enigszins te verlichten. Als je kind de diagnose Gilles de la Tourette krijgt, realiseer je dan dat jullie niet de enige zijn. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Ook al ben je misschien niet zo’n prater en heb je moeite met de diagnose, kom eens naar een regioavond of de Landelijke Contactdag. Hier kun je veel informatie opdoen en ervaringen uitwisselen. Er zijn ook altijd boekentips, uitwisseling over hulpmaterialen, informatie over diagnose, medicatie en therapie. Sluit je aan bij de besloten Facebookgroep, zo heb je een makkelijke toegang tot ervaringsdeskundigen.

Alle vormen van lotgenotencontact

Online lotgenotencontact Bijeenkomsten
Facebookgroepen Agenda
WhatsApp groepen Landelijke Contactdag
Mail Regiocontactavonden
Telefoonlijn Kinderen (6-12jr)
Tieners (12-17jr)
Jongeren (18+)
Zomerkampen