Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: RT @tourettesaction: @ckchumley Yes we will 'weigh in' in the face of prejudice & discrimination wherever in the world. You would NOT joke…
StichtingGTS: "Maar 10% van de mensen met Tourette heeft een vloek-tic, de meeste mensen hebben het zoals ik, in verschillende gr… https://t.co/UTIEgFZFuZ

Tourettepas

Download hier het aanmeldformulier.
Download hier de algemene voorwaarden.
Ga via deze link naar de webshop.

Wanneer je het Syndroom van Gilles de la Tourette hebt, kun je in sociale situaties terechtkomen waarin je niet begrepen wordt. Zo kunnen mensen je op straat aanspreken om je tics, of kunnen ouders van kinderen met Tourette aangesproken worden op oncontroleerbaar gedrag van hun kind. De Tourettepas verklaart het gedrag en zorgt daardoor voor begrip. Hij geeft mensen met Tourette en hun ouders een steuntje in de rug bij het uitleggen van wat Tourette is; omdat hij door ons gemaakt en uitgegeven is, zal iedereen de pas, en dus de persoon met Tourette, serieus moeten nemen.

Hoe ziet de Tourettepas eruit?
De pas is gemaakt van plastic en ziet eruit als een bankpasje. Hij is net zo groot en kan dus gemakkelijk mee in je portemonnee of broekzak. Op de voorkant staan je naam en je geboortedatum, het logo van onze stichting en een korte uitleg van wat Tourette is.

Op de achterkant vind je twee lijstjes: ‘hier heb ik last van’ en ‘zo kun je me helpen’. Bij het eerste lijstje moet je denken aan dingen als bewegingstics, geluidstics en iets of iemand moeten aanraken. Bij het tweede lijstje gaat het om dingen die mensen kunnen doen om je te helpen, zoals ‘negeer mijn tics’ of ‘geef me even de tijd om na te denken wanneer je me iets vraagt’. Je kunt zelf met een watervaste stift aankruisen welke van de items op de lijstjes op jou van toepassing zijn. Daarnaast kun je de lijstjes gebruiken om te laten zien hoe allesomvattend Tourette kan zijn. Op de achterkant van de pas vind je ook onze website en ons telefoonnummer.

Wanneer kan je de Tourettepas gebruiken?
Je kunt de pas gebruiken wanneer je in een situatie komt waarin anderen onbegrip of onwetendheid tonen, wanneer je een steuntje in de rug nodig hebt als je uitlegt dat je Tourette hebt, of wanneer je moeite hebt met uitleggen waar je last van hebt en hoe anderen je kunnen helpen. De pas dient ter herkenning, erkenning en geeft uitleg over Tourette en waar jij last van hebt. Je kunt geen rechten ontlenen aan de pas. Het is dus niet zo dat je op basis van de pas recht hebt op bepaalde privileges. Die zijn per persoon met Tourette zo verschillend dat deze altijd op individuele basis geregeld moeten worden. Het doel van de pas is dus puur om onbegrip weg te halen en jouw uitleg over Tourette kracht bij te zetten.

Visitekaartjes
Bij de pas krijg je van ons een aantal visitekaartjes. Deze zijn gemaakt van karton en hebben hetzelfde formaat als de Tourettepas. Zo kun je ook deze gemakkelijk meenemen. De kaartjes zijn niet op naam, maar ze hebben wel het logo van onze stichting, een korte uitleg van wat Tourette is en een QR-code die linkt naar onze website. Daarnaast staat ook de URL van onze website en ons telefoonnummer op het kaartje. Op de achterkant vind je dezelfde lijstjes als op de pas.

De visitekaartjes zijn voor situaties waarin je zelf even geen uitleg wil geven, maar uitleg wel gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan situaties zoals in de trein, wanneer je iemand over je hoort roddelen, maar je even geen zin hebt om uitleg te geven. Je kunt dan een visitekaartje afgeven en gewoon weer gaan zitten of de trein verlaten. Zo kun je toch duidelijk maken wat er aan de hand is en zal deze persoon de volgende keer wel een keer extra nadenken voordat hij oordeelt over iets wat hij niet kent.

De Tourettepas aanvragen
Je kunt de Tourettepas aanvragen door hem te bestellen in onze webshop en daarna dit aanvraagformulier in te vullen en naar ons op te sturen (per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post). Om de aanvraag officieel te maken verzoeken we bewijs van diagnosestelling toe te voegen. Een arts kan dit bewijs afgeven door het formulier te ondertekenen en te stempelen. Dit is bedoeld om misbruik van de pas te voorkomen. Het formulier wordt na ontvangst meteen vernietigd en is dan dus niet meer in ons bezit. Lees voor aanvraag even de algemene voorwaarden. Omdat de Tourettepas vanaf 7 juni beschikbaar komt, is zowel het aanvraagformulier als de tekst over de algemene voorwaarden op dit moment nog niet beschikbaar.

Om de kosten zo klein mogelijk te houden, kiezen wij ervoor om twee keer per jaar de passen te laten maken. Alle aanvraagformulieren die we dan hebben ontvangen. nemen wij op dat moment in behandeling. De eerstvolgende deadline om het aanvraagformulier in te sturen is maandag 15 januari 2018. Je ontvangt de pas dan in februari thuis.

Kosten
De kosten van de Tourettepas zijn:

Voor donateurs € 10,00
Voor niet-donateurs € 15,00
Dit is inclusief verzendkosten en vijf visitekaartjes.

De visitekaartjes zijn ook los te bestellen in onze webshop. Dit is het gehele jaar door mogelijk, zonder dat het nodig is om een aanvraagformulier in te vullen. Wel moet er al ooit een Tourettepas besteld zijn op deze naam. Dit wederom om misbruik te voorkomen.