Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: @UWV_Webcare Is hier al duidelijkheid over? Bvd!
StichtingGTS: Ben jij tussen de 25 en 40 jaar oud en heb je Tourette? Kom dan op zaterdag 21 september naar Utrecht en ga de stri… https://t.co/gQR1n4fgrP
StichtingGTS: De 5e editie van onze gamedag is gepland! Schrijf in je agenda: 2 november 2019! https://t.co/qxkifYdBXK

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Literatuur


Hieronder vindt u een selectie van boeken over het syndroom van Gilles de la Tourette, die wij van harte kunnen aanbevelen. 

Handboek voor ouders en leerkrachten
Annet Heijerman
Uitgeverij Pica, 2013
ISBN 9789077671894

Voor ouders en leerkrachten, voor hulpverleners, begeleiders en familieleden én voor de jongeren of volwassenen die zelf tics hebben.

Dit boek is geschreven om een bijdrage te leveren aan een betere herkenning van tics en ticstoornissen. Het biedt ouders en leerkrachten antwoorden op vragen als: Hoe weet ik of dit gedrag een tic is? Hangen tics samen met ander gedrag? Wat is er aan te doen? En hoe kan ik er het beste op reageren? Een ouder of leerkracht die een kind met tics begrijpt en aanvoelt, kan het dagelijks leven een stuk gemakkelijker voor hem of haar maken.

Het boek biedt niet alleen inzicht in de verschijningsvormen en het verloop van tics, maar ook in de factoren die daar invloed op hebben. Met deze kennis en een aantal kleine aanpassingen in het dagelijks leven, is vaak een groot verschil te maken.

Kinderpsychologie in praktijk - Tics bij kinderen
Jolande van de Griendt, Cara Verdellen
Uitgeverij LannooCampus, 2013
ISBN 978 94 014 0430 3

 

Voor ouders, hulpverleners en leerkrachten

Een op de tien kinderen heeft weleens last van tics. ADHD, dwang en woede-uitbarstingen kunnen samengaan met tics. Tics en ticstoornissen kunnen leiden tot pijnklachten, onbegrip, gepest worden en vermoeidheid. Daarom is de juiste (h)erkenning en behandeling hiervan noodzakelijk. Dit boek beschrijft de diagnostiek, achtergrond en behandelmogelijkheden van tics, ticstoornissen en het syndroom van Gilles de la Tourette.

Jolande van de Griendt is GZ-psycholoog en gedragstherapeut. Zij is verbonden aan het HSK Expertisecentrum Tics in Den Bosch. Cara Verdellen is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Zij is verbonden aan het HSK Expertisecentrum Tics in Den Bosch.

ISBN: 9789491806810
Omvang: 72 pagina's
Uitvoering: stevige waaier
Uitgeverij Pica, 2016
Auteurs: Laura Beljaars en Annet Heijerman

Klik hier om deze hulpwaaier te bestellen.

Tics en dwang worden niet altijd opgemerkt in de klas. Toch kunnen ze veel invloed hebben op het functioneren en de leerprestaties van kinderen. DeHulpwaaier Tics en dwang in de klas is een handig hulpmiddel voor leraren in het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. In praktisch ingedeelde secties vind je direct toepasbare kennis en tips. Aan bod komen onderwerpen als: storend gedrag in de klas, triggers verwijderen, extra moeilijke dagen, contact met ouders en gebruikmaken van positieve eigenschappen.

Annick Beyers en Erik Buelens
Uitgeverij Abimo, 2015
ISBN 9789462343436

Heb jij last van tics? Maak jij rare geluidje of vervelende bewegingen? Kun je de geluidjes en bewegingen - die tics dus - niet tegenhouden, hoe hard je ook probeert? Vinden je klasgenootjes en vrienden je soms 'raar'? Dan is dit boekje zeker iets voor jou. Kijk daarom in dit boek en lees alles over Tourette:
- de signalen die kunnen wijzen op Tourette
- de verschillende soorten tics
- welke gevoelens je hierbij kunt hebben
- wat je eraan kunt doen om je leven en dat van je familie gemakkelijker te maken
- interessante weetjes en grapjes
en nog veel meer. 

"Vic heeft een tic is een mooie toevoeging aan de kinderboeken over Tourette. Vooral voor jonge kinderen is dit een prachtige, laagdrempelige manier om te leren over tics en Tourette, hierover in gesprek te gaan en vooral te ervaren dat ze niet alleen zijn." - Stichting Gilles de la Tourette

Auteur: Eva Van der Linden
Uitgever: Aldo
  • Nederlandstalig 
  • 32 pagina's 
  • 9789082545333 
  • januari 2017

Heb ik dat?
Over Tourette, PDD-NOS en ADHD
Janneke Helling - van Rheenen
Uitgeverij Nino, 2010
Voor kinderen (en hun ouders/verzorgers) vanaf 8 jaar
ISBN: 9085605717


Heb ik dat

Julian (8 jaar) heeft tourette en pdd-nos. Hij is niet het enige kind met Tourette, daarom heeft zijn moeder dit boek geschreven , zodat een kind weet wat er met hem of haar aan de hand is. Op die manier kan het leren leven met Tourette en zich wapenen tegen het voortdurende onbegrip.

Stoorzender, Leven met het Tourette-syndroom
Herschreven heruitgave van ‘In de greep van Tourette’ uit 2000
Hans Eijsackers, oud-voorzitter van de stichting Gilles de la Tourette, beschrijft zijn leven met Tourette.
Uitgeverij De Brouwerij, 2011
ISBN 9078905506Hans Eijsackers heeft Tourette sinds zijn kinderjaren en beschrijft op indringende maar ook vaak geestige wijze, hoe de aandoening als een rode draad door zijn leven loopt en hem regelmatig parten speelt. Zijn verhaal eindigt bij het moment dat hij er door gedwongen werd het rectoraat van een grote school op 55-jarige leeftijd neer te leggen.

Door: Annet Heijerman

Hoe voelt het om last te hebben van dwang? Dat is misschien alleen écht te begrijpen als je er zelf mee te maken hebt. Menno Oosterhoff is psychiater én patiënt; hij heeft al veertig jaar een dwangstoornis. In ‘Vals alarm’ verweeft hij zijn eigen verhaal met de ervaringen uit zijn praktijk. Hij schetst een zeer verfijnd en invoelbaar beeld van het leven met een dwangstoornis, waarbij bestaande literatuur verbleekt. Ook de samenhang met ticstoornissen komt aan bod.

Het was geen gemakkelijke opgave voor de auteur om dit boek te schrijven. Vanwege zijn dwang om volledig te zijn, moét hij alles opschrijven. De omvang van dit boek, 366 pagina’s, is wellicht te wijten aan deze ‘mega-compulsie’. Toch leest het boek erg vlot; de vele voorbeelden uit zijn praktijk en eigen leven zijn beeldend en wisselen informatieve passages af. Hoewel die informatie toegankelijk en helder is geschreven, gaat deze veel dieper dan in bestaande literatuur. Oosterhoff heeft alle mogelijke vormen van dwang tot in de kleinste nuances geanalyseerd, doorgrond en knap verwoord. Daar waar de wetenschap en ook hij nog in het duister tasten, stelt hij eerlijke, existentiële vragen over het wezen van de dwang. Want bekijkt iemand met dwang de wereld wel vanuit een vertekend beeld, of ziet hij juist onder ogen wat anderen door een roze bril bekijken?

Gevangene van cel 25 (jeugdroman)
Richard Paul Evans
Uitgeverij Kluitman, 2014

Het eerste boek in de nieuwe serie heet Michael Vey. Gevangene van cel 25 en gaat over de 14-jarige Michael. Voor zijn klasgenoten lijkt hij een niet zo heel bijzondere jongen: hij houdt van wafels en games en niet van huiswerk. Op school wordt hij gepest met zijn Gilles de la Tourette-syndroom. Maar Michael is allesbehalve gewoon: hij heeft namelijk speciale elektrische krachten in zijn lichaam.

Als hij samen met zijn beste vriend Ostin en de knappe cheerleader Taylor een toevallige ontdekking doet, komen ze erachter dat er meer kinderen zijn met elektrische krachten - en dat er iemand, of iets, naar hen op jacht is. Als Michaels moeder wordt ontvoerd, zal hij moeten vertrouwen op zijn verstand, vrienden en unieke krachten om de strijd aan te gaan met de onbekende tegenstander...

Lees hier de recensie van onze redactie.

Pelle Sandstrak
Uitgeverij De Geus, 2010
ISBN 9789044514605

Pelle Sandstrak (Noorwegen, 1965) beschrijft zijn ervaringen met het Tourettesyndroom.

Hij is elf als de eerste dwanggedachtes komen. Pelle smijt schoolrapporten tussen de zalm in de rivier, grist oorbellen uit de oren van de juf om het glimmende materiaal te voelen, beeldt zich in dat hij de wereld kan redden met zijn dwangrituelen, maar niemand snapt wat er met hem aan de hand is. Toch weet hij zich op school aardig te handhaven mede dankzij zijn talent voor ijshockey en het versieren van meiden. Gaandeweg wordt het van kwaad tot erger.

De Noorse artsen wimpelen de suggestie van Tourette af: dat kennen ze in het hoge noorden niet. Sandstrak moet bijna bezwijken aan de gevolgen van zijn dwanggedachtes als hij in Zweden bij toeval in aanraking komt met een

arts die gespecialiseerd is in dwangstoornissen. Die stelt eindelijk de diagnose: Tourette. Pas dan kan Sandstrak een weg vinden om met zijn ziekte om te gaan. De arts neemt hem onder zijn hoede en zegt: ‘Zevenennegentig procent gehandicapt, drie procent hoop.’ Ze gaan samen intensief aan de slag. Na 64 dagen komt Pelle eindelijk zonder rituelen een drempel over.