Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: @oosterhoff2 Niet dat wij weten! Aan wat voor groep zit je te denken?
StichtingGTS: RT @waaromweetikdit: Gilles de la Tourette, naar wie het gelijknamige syndroom is vernoemd, had als voornaam Georges. Gilles was een deel v…

Mr. Tourette en ik

Pelle Sandstrak
Uitgeverij De Geus, 2010
ISBN 9789044514605

Pelle Sandstrak (Noorwegen, 1965) beschrijft zijn ervaringen met het Tourettesyndroom.

Hij is elf als de eerste dwanggedachtes komen. Pelle smijt schoolrapporten tussen de zalm in de rivier, grist oorbellen uit de oren van de juf om het glimmende materiaal te voelen, beeldt zich in dat hij de wereld kan redden met zijn dwangrituelen, maar niemand snapt wat er met hem aan de hand is. Toch weet hij zich op school aardig te handhaven mede dankzij zijn talent voor ijshockey en het versieren van meiden. Gaandeweg wordt het van kwaad tot erger.

De Noorse artsen wimpelen de suggestie van Tourette af: dat kennen ze in het hoge noorden niet. Sandstrak moet bijna bezwijken aan de gevolgen van zijn dwanggedachtes als hij in Zweden bij toeval in aanraking komt met een

arts die gespecialiseerd is in dwangstoornissen. Die stelt eindelijk de diagnose: Tourette. Pas dan kan Sandstrak een weg vinden om met zijn ziekte om te gaan. De arts neemt hem onder zijn hoede en zegt: ‘Zevenennegentig procent gehandicapt, drie procent hoop.’ Ze gaan samen intensief aan de slag. Na 64 dagen komt Pelle eindelijk zonder rituelen een drempel over.