Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Kom jij naar onze regiocontactavond in Meppel op 1 maart? Het thema van de avond is onderwijs. Schrijf je in op dre… https://t.co/12xEHgTXmE
StichtingGTS: RT @AnnetHeijerman: Dag 4/4 Tackle your #Tics. Op deze terugkomdag hebben de kinderen een ‘houd-de-tics-buiten-de-deur-plan’ gemaakt. Na al…
StichtingGTS: Valentijnsdag: de dag dat je zonder problemen naar iedereen kunt knipogen 😉 https://t.co/iNg3XjQO78

Vals alarm - Menno Oosterhoff

Door: Annet Heijerman

Hoe voelt het om last te hebben van dwang? Dat is misschien alleen écht te begrijpen als je er zelf mee te maken hebt. Menno Oosterhoff is psychiater én patiënt; hij heeft al veertig jaar een dwangstoornis. In ‘Vals alarm’ verweeft hij zijn eigen verhaal met de ervaringen uit zijn praktijk. Hij schetst een zeer verfijnd en invoelbaar beeld van het leven met een dwangstoornis, waarbij bestaande literatuur verbleekt. Ook de samenhang met ticstoornissen komt aan bod.

Het was geen gemakkelijke opgave voor de auteur om dit boek te schrijven. Vanwege zijn dwang om volledig te zijn, moét hij alles opschrijven. De omvang van dit boek, 366 pagina’s, is wellicht te wijten aan deze ‘mega-compulsie’. Toch leest het boek erg vlot; de vele voorbeelden uit zijn praktijk en eigen leven zijn beeldend en wisselen informatieve passages af. Hoewel die informatie toegankelijk en helder is geschreven, gaat deze veel dieper dan in bestaande literatuur. Oosterhoff heeft alle mogelijke vormen van dwang tot in de kleinste nuances geanalyseerd, doorgrond en knap verwoord. Daar waar de wetenschap en ook hij nog in het duister tasten, stelt hij eerlijke, existentiële vragen over het wezen van de dwang. Want bekijkt iemand met dwang de wereld wel vanuit een vertekend beeld, of ziet hij juist onder ogen wat anderen door een roze bril bekijken?

Kennis van ticstoornissen heeft hem geholpen dwang beter te begrijpen, schrijft Oosterhoff in een hoofdstuk waarin hij ingaat op de samenhang tussen beide verschijnselen. “Vele tics kunnen begrepen worden als een reactie op een overmatig bewustzijn van kleine ongerechtigheden in of aan het lichaam”. De tic is een poging dit nare gevoel weg te nemen en ligt heel dicht bij compulsies gericht op het lichaam, zoals huidpulken en haaruittrekken die onder de dwangspectrumstoornissen vallen. Ook impulsies (dwanghandelingen waarbij de impuls voorop staat) om te ordenen, dingen symmetrisch te doen of te tellen vallen in het grijze gebied tussen tics en dwang. Een strikte grens trekken is niet mogelijk en ook niet zinvol.

Oosterhoff noemt mensen met Tourette vaak ad rem, verhoogd associatief en levendig. Hun gedrag wordt te veel bepaald door wat er in hen opkomt. Ook onze stichting wordt daarbij even vermeld:

“Ik ben een paar keer naar de jaarlijkse bijeenkomst geweest van de Stichting Gilles de la Tourette. Vaak was het er heel onrustig, omdat allerlei invallen niet ‘binnenshoofds’ bleven maar werden geuit en dat triggerde anderen dan weer. Eén van de sprekers, professor Jan Buitelaar, was nog niet aan zijn verhaal begonnen of iemand riep ‘Binnenlaar’. Bij een dia van de hersenen klonk meteen ‘bloemkolen’. Het grappigste vond ik dat, toen de eerste lezing nog maar amper was begonnen, iemand al ‘koffie’ riep, wat meteen overgenomen werd door diverse anderen.”

Dit laatste voorbeeld vond plaats op een contactdag van een aantal jaren terug, maar kwam opmerkelijk genoeg ook dit jaar weer exact zo voorbij.

Het boek is een aanrader voor iedereen die dwang beter wil leren begrijpen. Het geeft inzicht in de achterliggende mechanismen achter dwangverschijnselen en biedt helpende inzichten. Zo gaat het er bij zowel tics als dwang uiteindelijk om, de onrust niet te bestrijden met overbodige, herhaalde handelingen, want daarmee versterkt de onrust alleen maar. Het draait om het leren verdragen van die onrust en te ervaren dat deze daarmee afneemt. Dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, weet Oosterhoff als geen ander.

Vals Alarm
Auteur: Menno Oosterhoff
Uitgeverij Lucht BV, 2017
ISBN 978 94 9172 968 3
Boek bestellen? Klik hier!