Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: @UWV_Webcare Is hier al duidelijkheid over? Bvd!
StichtingGTS: Ben jij tussen de 25 en 40 jaar oud en heb je Tourette? Kom dan op zaterdag 21 september naar Utrecht en ga de stri… https://t.co/gQR1n4fgrP
StichtingGTS: De 5e editie van onze gamedag is gepland! Schrijf in je agenda: 2 november 2019! https://t.co/qxkifYdBXK

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Tourette bij je kind

Tics en bijkomende verschijnselen van Tourette ontwikkelen zich meestal in de jeugd en pubertijd. Dit kan een normale ontwikkeling van je kind in de weg staan. De symptomen kunnen door de omgeving als vreemd en storend worden ervaren. Door onbegrip en onwetendheid van de buitenwereld kunnen kinderen met Tourette worden gepest of uitgesloten van sociale activiteiten.

Daarom is een vroegtijdige diagnose van groot belang, zodat je in de omgeving begrip kunt kweken en jij of je kind kan uitleggen wat er aan de hand is.

Gevolgen van Tourette

Met Tourette kan je kind zich mogelijk moeilijk concentreren op school en daarbuiten. Daarnaast kan het zijn dat hij/zij slecht slaapt, last heeft van woede-uitbarstingen of problemen in de omgang met andere kinderen. Ook kan je kind worden gepest. Dit kan leiden tot verslechtende schoolresultaten, een negatief zelfbeeld of een onhandelbaar kind, thuis of op school.

Goede ondersteuning en begeleiding van je kind bij het omgaan met Tourette is heel belangrijk. We geven je hieronder ideeën over hoe je je kind kunt helpen.

Vertel je kind over de aandoening
Leg uit dat je kind ermee geboren is en er niets aan kan doen. Benoem de leuke kanten van je kind en geef aan dat hij/zij juist door de aandoening bijzonder is.

Geef je kind complimenten
Complimenten kunnen zelfvertrouwen geven. Zeker als je kind een negatief zelfbeeld heeft ontwikkeld door de aandoening is dit belangrijk.

Leer je kind te praten over Tourette
Thuis, en op school met de juf of meester of met klasgenootjes. Soms kan een gesprek met een psycholoog je kind leren accepteren dat het Tourette heeft en leren ermee om te gaan.

Bezoek contactdagen
Ga samen met je kind naar een Landelijke Contactdag van de Stichting Gilles de la Tourette. Wij bieden een speciaal kinderprogramma aan waar je kind leeftijdsgenoten met het syndroom kan ontmoeten. Daarnaast organiseren wij door het land kinderuitjes. Kijk in onze agenda voor een uitje bij jou in de buurt.

Bied een veilige thuisbasis
Het is belangrijk dat je kind thuis de tics mag laten gaan. Als dit de rest van het gezin stoort dan kan je je kind ook aanleren om zich even terug te trekken. Het liefst op een rustige plek, bijvoorbeeld de slaapkamer of de badkamer, om de ergste tics voorbij te laten gaan.

Twijfel je of je kind Gilles de la Tourette heeft?
Vermoed je dat je kind Tourette heeft, eventueel in combinatie met een andere aandoening als ADHD of OCD, of maak je je zorgen over de tics of gedragsproblematiek van je kind? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een huisarts voor een verwijzing naar een specialist: een kinderneuroloog, -psychiater of -psycholoog.

Therapie en medicatie

Therapie en medicatie kunnen helpen bij het onderdrukken van de tics en bijkomende verschijnselen. Speciale gedragstherapie tegen tics kan er voor zorgen dat je kind minder last heeft van tics of leert de tics meer onder controle te krijgen. Deze therapie is de voorkeursbehandeling bij kinderen. Deze therapie is anders dan cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie leert je kind om bijvoorbeeld om te gaan met andere kinderen of om een woedeaanval te voorkomen.

Medicijnen kunnen een oplossing zijn, maar hebben vaak ook bijwerkingen als moeheid, hoofdpijn en toename van de eetlust. Ga dus alleen in goed overleg met een specialist over op medicatie, als therapie alleen niet voldoende helpt.

Specialistenlijst

Niet iedere specialist is op de hoogte van de complexiteit van het syndroom van Gilles de la Tourette. Stichting Gilles de la Tourette heeft een lijst met specialisten die voldoende kennis hebben van het syndroom om te diagnosticeren en behandelen. Deze lijst is beschikbaar voor alle bezoekers van deze website en geeft je informatie over specialisten in Nederland.

TIPS: Tourette op school

  • Voor leerkrachten geeft Stichting Gilles de la Tourette de brochure uit: Een kind met het syndroom van Gilles de la Tourette op school.
  • Een spreekbeurt over Tourette kan tot meer begrip leiden bij klasgenootjes.
  • Op onze kinderpagina kan je kind uitleg over Tourette vinden, voorbeelden van spreekbeurten en filmpjes met uitleg en tips.
  • Je kind heeft recht op onderwijs dat bij hem of haar past, zo nodig met extra ondersteuning of hulpmiddelen. En goede professionele zorg, als dat nodig is. Lees hier meer over passend onderwijs en de ontwikkelingen in de jeugdzorg.