Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Onze regio-avond in Brabant was weer een fijne bijeenkomst. Er werd gesproken over school, medicatie, frustratie en… https://t.co/BdUVjVNutD
StichtingGTS: Vrijdag was er een regio+ avond in Nieuw Vennep met lezingen van Hans Eijsackers, Rebecca Carper en Dorine Vermeule… https://t.co/AROUm52KpF
StichtingGTS: We are looking forward to continuing our Tackle your Tics pilot study, funded by @TourettesAction! Here you can see… https://t.co/5l9FQ5GcOb

Tourette bij uw kind

Doordat tics en bijkomende verschijnselen zich meestal in de jeugd en pubertijd ontwikkelen kan dit een normale ontwikkeling van uw kind in de weg staan. Ook kunnen de symptomen door de omgeving als bizar en storend worden ervaren. Door onbegrip en onwetendheid van de buitenwereld kunnen kinderen met Tourette worden gepest of uitgesloten van sociale activiteiten. Daarom is een vroegtijdige diagnose van groot belang, zodat u in de omgeving begrip kunt kweken en u of uw kind kunt uitleggen wat er aan de hand is.

Gevolgen van Tourette kunnen zijn dat uw kind zich (op school) moeilijk kan concentreren, slecht slaapt, last heeft van woede-uitbarstingen en/of problemen heeft in de omgang met andere kinderen. Ook kan uw kind worden gepest. Dit kan leiden tot verslechterde schoolresultaten, een negatief zelfbeeld of een onhandelbaar kind (thuis en/of op school).

Goede ondersteuning en begeleiding van uw kind bij het omgaan met Tourette is van het allergrootste belang. Als ouder kunt u dit doen door:

  • Uw kind over de aandoening te vertellen. Leg uit dat uw kind ermee geboren is en er niets aan kan doen. Benoem de leuke kanten van uw kind en geef aan dat uw kind juist door de aandoening bijzonder is.
  • Uw kind te complimenteren als het iets goed doet. Zeker als uw kind een negatief zelfbeeld heeft ontwikkeld door de aandoening kunnen complimentjes zelfvertrouwen geven.
  • Uw kind te leren (en te laten) praten over Tourette. Met u, de juf of meester of met klasgenootjes. Soms kan een gesprek met een psycholoog uw kind leren accepteren dat het Tourette heeft en leren ermee om te gaan.
  • Samen met uw kind een Landelijke Contactdag van de Stichting Gilles de la Tourette te bezoeken waar een speciaal kinderprogramma wordt aangeboden en uw kind leeftijdsgenoten met het syndroom kan ontmoeten.
  • Uw kind een veilige thuisbasis te bieden. Het is belangrijk dat uw kind thuis zijn/haar tics mag laten gaan. Als het uiten van tics storend is voor rest van het gezin dan kunt u uw kind aanleren zich terug te trekken op een rustige plek, bijvoorbeeld de slaapkamer of de badkamer, om de ergste tics voorbij te laten gaan.

Twijfelt u of uw kind Gilles de la Tourette heeft (eventueel in combinatie met een andere aandoening als ADHD of OCD) of maakt u zich zorgen over de tics en/of gedragsproblematiek van uw kind, raadpleeg dan zo snel mogelijk een huisarts voor een verwijzing naar een specialist (een kinderneuroloog, -psychiater of -psycholoog).

Wist u dat...?

...therapie en/of medicatie kunnen helpen bij het onderdrukken van de tics en bijkomende verschijnselen? Gedragstherapie kan er voor zorgen dat uw kind minder last heeft van tics of leert de tics meer onder controle te krijgen. Deze therapie is de voorkeursbehandeling bij kinderen. Medicijnen kunnen een oplossing zijn, maar hebben vaak ook bijwerkingen als moeheid, hoofdpijn en toename van de eetlust. Cognitieve gedragstherapie leert uw kind om bijvoorbeeld om te gaan met andere kinderen of om een woedeaanval te voorkomen.

Specialistenlijst

Niet iedere specialist is op de hoogte van de complexiteit van het syndroom van Gilles de la Tourette.. Stichting Gilles de la Tourette heeft een lijst met specialisten die voldoende kennis hebben van het syndroom om te diagnosticeren en/of te behandelen. Deze specialistenlijst is beschikbaar voor alle bezoekers van deze website en is gerangschikt per provincie.

Tips!

  • Voor leerkrachten geeft Stichting Gilles de la Tourette de brochure uit: Een kind met het syndroom van Gilles de la Tourette op school.
  • Een spreekbeurt over Tourette kan tot meer begrip leiden bij klasgenootjes. 
  • Op onze kinderpagina kan uw kind uitleg over Tourette vinden, voorbeelden van spreekbeurten en filmpjes met uitleg of tips. 
  • Uw kind heeft recht op onderwijs dat bij hem of haar past, zo nodig met extra ondersteuning of hulpmiddelen. En, wanneer dat nodig is, goede professionele zorg. Lees hier meer over passend onderwijs en de ontwikkelingen in de jeugdzorg.