Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Onze regio-avond in Brabant was weer een fijne bijeenkomst. Er werd gesproken over school, medicatie, frustratie en… https://t.co/BdUVjVNutD
StichtingGTS: Vrijdag was er een regio+ avond in Nieuw Vennep met lezingen van Hans Eijsackers, Rebecca Carper en Dorine Vermeule… https://t.co/AROUm52KpF
StichtingGTS: We are looking forward to continuing our Tackle your Tics pilot study, funded by @TourettesAction! Here you can see… https://t.co/5l9FQ5GcOb

Wet & Recht

Deze pagina beschrijft voor personen met het syndroom van Gilles de la Tourette de wettelijke regels die gelden met betrekking tot Tourette-gerelateerde onderwerpen. Bovendien vind je op deze pagina handige informatie over Tourette in de maatschappij.

Werken met Tourette
Bij sommige mensen kan Tourette belemmerend werken in het zoeken, vinden en behouden van een baan. Door een lagere belastbaarheid kunnen sommige mensen met Tourette niet fulltime werken. Ook is soms een aanpassing van de werkplek nodig om deze prikkelarm te maken. Het advies is wel om je leidinggevende en je collega's over je Tourette in te lichten.

Tijdens het solliciteren moet je een afweging maken of je over je Tourette vertelt. Dit speelt sowieso als je last hebt van opvallende en storende vocale tics. De keuze hiervoor is persoonlijk. Waar de één er voor kiest om het in zijn CV te zetten, begint de ander er pas over als hij/zij uitgenodigd is voor een sollicitatiegesprek. De wijze waarop mensen met Tourette werken verschilt ook van persoon tot persoon. De ene persoon werkt behoorlijk gestructureerd en maakt veel gebruik van to-do-lijstjes en overzichten (soms op een dwangmatige manier) en de andere is juist chaotisch en functioneert het beste als hij/zij veel werkzaamheden kan combineren en afwisselen.

Autorijden
Voor veel mensen is het nemen van rijlessen vanzelfsprekend. Voor mensen met Tourette gaat dit vaak net even anders. Tics, dwanggedachten en het gebruik van medicatie kunnen het halen van een rijbewijs behoorlijk in de weg zitten. Vooral tics met de ogen kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn tijdens het autorijden. Ook dwanggedachten als 'ik moet de sloot inrijden' dragen niet bij aan een veilig gevoel van autorijden. In de praktijk blijkt dat mensen met tics en dwanggedachten wel degelijk goed kunnen autorijden. Dat komt vaak omdat de dwanggedachten wel aanwezig zijn tijdens het autorijden, maar er geen gehoor aan wordt gegeven.

Sommige rijscholen zijn gespecialiseerd in mensen met autisme, ADHD et cetera. De rijinstructeurs die hier werkzaam zijn, hebben extra cursussen gevolgd op dit gebied. Als je Tourette hebt, kun je overwegen rijlessen te volgen bij zo'n gespecialiseerde.rijschool. Je moet 'rijgeschikt' zijn om te mogen rijden (dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden). Heb je gezondheidsproblemen, een beperking of gebruik je medicatie die de rijvaardigheid mogelijk beïnvloeden, dan vraagt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) je voorafgaand aan het praktijkexamen een gezondheidsverklaring in te vullen. Hieraan zijn kosten verbonden. In deze gezondheidsverklaring moet je vragen beantwoorden. Als je op deze gezondheidsverklaring één of meerdere vragen met 'ja' hebt beantwoord, moet je naar een onafhankelijk arts. Deze arts maakt een aantekening op jouw gezondheidsverklaring. De arts noteert op de gezondheidsverklaring welke gezondheidsproblemen of beperking je hebt en de ernst daarvan. Ook bekijkt de arts of je klachten hebt die jouw rijgeschiktheid beïnvloeden. Hierna moet je de gezondheidsverklaring opsturen naar het CBR. In sommige situaties heeft het CBR nog meer informatie nodig. Mogelijk moet je dan een rijtest doen of een aanvullend onderzoek ondergaan bij een medisch specialist. Aan een eventuele rijtest zijn geen kosten verbonden.

Voor een uitgebreidere beschrijving van deze onderwerpen kun je onze brochure "Volwassenen met het syndroom van Gilles de la Tourette" bestellen via onze webshop (gratis voor donateurs). Wij beseffen dat deze webpagina ook informatie voor jongeren met Tourette bevat; wij zijn echter van mening dat ook zij veel informatie en handige tips kunnen vinden in eerdergenoemde brochure. Deze brochure is in 2017 opnieuw uitgebracht door Stichting Gilles de la Tourette en is geschreven door Janneke Kaim.