Promotie Annet Heijerman: Tackle Your Tics, intensieve gedragstherapie voor kinderen met tics

Tackle Your Tics is een intensieve gedragstherapie voor kinderen met tics

Vier dagen intensief oefenen om je tics onder controle te krijgen, samen met andere kinderen en jongeren. Plus steun van elkaar, extra activiteiten en ervaringskennis. Dat is de kern van het behandelprogramma Tackle your Tics. Een team van experts en ervaringsdeskundigen onderzocht de effectiviteit van het behandelprogramma. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten zijn bekend. Op vrijdag 22 september 2023 promoveerde Annet Heijerman op haar proefschrift tijdens een openbare promotieplechtigheid in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

Tackle your Tics

Tackle your Tics is een korte, intensieve gedragstherapeutische groepsbehandeling voor kinderen van 9 tot 17 jaar die last hebben van tics en er graag wat aan willen doen. Het combineert gedragstherapie (exposure en reponspreventie), oefenen met een trainingsapp, psycho-educatie, workshops van ervaringsdeskundigen over positief omgaan met tics en andere klachten, en ontspannende activiteiten. De ouders van de kinderen worden actief bij het behandelprogramma betrokken.

Het onderzoek

Tussen 2020 en 2022 hebben meer dan 100 gezinnen deelgenomen aan het onderzoek naar dit innovatieve behandelprogramma. Het onderzoek, een initiatief van Stichting Gilles de la Tourette en Levvel/Amsterdam UMC, werd uitgevoerd in samenwerking met TicXperts, Yulius, Accare en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Een multidisciplinair team van experts op het gebied van Tourette en gedragstherapie bundelde hun krachten om de effectiviteit te onderzoeken van Tackle your Tics.

Ervaringsdeskundigen

Een opmerkelijk aspect van dit project is de gelijkwaardige samenwerking met de ervaringsdeskundigen van de patiëntenorganisatie.

Door de inbreng van ervaringsdeskundigen sloot het onderzoek beter aan op de wensen en behoeften van de deelnemers aan het onderzoek: betere informatie vooraf en betere ondersteuning van deelnemers – onderzoeker Annet Heijerman

Ook bij het meten van de resultaten van de behandeling werd een belangrijk inzicht van de ervaringsdeskundigen meegenomen.

Resultaten onderzoek

Bij het meten van de resultaten werd er niet alleen gekeken naar het verminderen van de tics, maar ook naar de kwaliteit van leven. Uit het onderzoek blijkt dat de behandeling geen snelle oplossing is voor het verminderen van de tics, maar dat deze wel de kwaliteit van leven verbetert en kinderen daardoor minder hinder ervaren door de tics. In de video van de slotbijeenkomst wordt verteld over het ontstaan van Tackle your Tics, de uitvoering en ervaringen van het team en wat het behandelprogramma heeft opgeleverd.

 

Categories: Uncategorized