Regio Noordoost: “We hadden nog veel langer kunnen praten”

Door: Bianca Brummelhuis

Nadat deze regiocontactavond door corona lange tijd was uitgesteld, kon deze onlangs dan toch doorgaan. Dit was de eerste bijeenkomst in Nijverdal en ook de eerste bijeenkomst die sinds lange tijd in die regio door Stichting Gilles de la Tourette weer is georganiseerd.

Ondanks dat de deelnemers elkaar nog niet kenden, kwam het gesprek vrijwel meteen op gang. Eigenlijk waren er zelfs tijdens de inloop al gesprekken ontstaan en in de pauze gingen sommige gesprekken ook gewoon door. Er kwamen veel onderwerpen aan de orde. Onder andere het stellen van de diagnose, problemen met werk, studie en solliciteren, pesten, bijkomende diagnoses en de reacties van anderen op het woord Tourette kwamen voorbij. Ook kwam aan de orde dat de bijkomende diagnoses, zoals ADHD en ASS soms lastiger waren dan die van Tourette zelf.

Een interessant punt vond ik zelf de vraag of je je tijdens een sollicitatieprocedure moest aanpassen en bepaalde Tourette-kenmerken op een bepaalde manier moest brengen of dat je gewoon jezelf moest blijven. Er blijven namelijk nogal veel vooroordelen over Tourette aanwezig bij werkgevers en dat kan solliciteren lastig maken.

Voor de één was de diagnose nog vrij recent en waren er nog veel vragen, voor de ander was de diagnose al langer geleden en was er ook de behoefte om anderen met Tourette te helpen. Ook het gezichtspunt van de zorg kwam aan de orde. Eén van de deelnemers kon ons vertellen hoe Tourette naar voren kwam in de opleiding voor de zorg en hoe hier tegen Tourette en andere aandoeningen werd aangekeken. Hier bleek nog behoorlijk ruimte voor verbetering.

Ook werd er nog even gebrainstormd over de contactavonden zelf. Hoe breng je de contactavonden het beste onder de aandacht? Hoe krijg je aanmeldingen en waar is behoefte aan? Dit leverde ook interessante aanknopingspunten op.

Voor we het wisten was de avond voorbij. We hadden waarschijnlijk nog veel langer kunnen praten, want er was gespreksstof genoeg. Ik vond het een fijne avond met een fijne, open sfeer.

Categories: Uncategorized