Regiocontactavond Noord-Holland: “In onze groep zit een variatie in expertise”

Door: Ed en Rebecca Carper

We kwamen met 15 mensen in totaal bij elkaar op gepaste afstand en in een geventileerde ruimte. Dat ging prima zo. We hebben het erover gehad wat het met je doet als je pas op volwassen leeftijd de Tourette-diagnose krijgt: Opluchting, omdat er een naampje voor is en je al die tijd niet als enige dit blijkt te hebben.

Ook was er o.a. verwondering over het feit dat ook andere symptomen (ADHD, Autisme (ASS), woedeaanvallen, obsessief gedrag) soms samengaan met Tourette-syndroom. Van daaruit kwamen we op problemen in de opvoeding: hoe ga je om met woedeaanvallen? Soms, maar zeker niet altijd, helpt visolie. Ook helpt praten met elkaar op het moment dat er geen woedeaanval is. Wij hebben dit in de opvoeding ook aan de hand gehad. Er werd aangeven dat je niets hoefde, alleen aanwezig zijn en iemand vasthouden bleek genoeg. Dat gaf voor ons weer opluchting, omdat we blijkbaar iets konden doen. Dat was voor beide partijen fijn.

We hebben besproken hoe het is om geen filter te hebben. Hoe alle prikkels binnenkomen en dat bijkomen en rust en tijd (heel persoonlijk) het antwoord is.

We hebben het bovendien gehad over het ‘spiegelen’ van moeilijk gedrag bij kinderen. Daarbij spiegel je bepaald gedrag. Dit kan door letterlijk hetzelfde te doen/laten zien. Daarmee komt een kind hopelijk tot inkeer. En bedenkt bij zichzelf dat …. (vul maar iets positiefs in). Er ontstaan tijdens een regiocontactavond soms mini-casussen, omdat er een variatie in expertise te zien is in onze groep. Echt geweldig!

Mocht je ook ervaringen willen delen in persoonlijke sfeer en face to face zelf regiocontactavonden willen verzorgen? Het is altijd mogelijk om ook in een andere provincie aan te sluiten! Wij vinden het altijd heel zinvol en hartverwarmend en gaan altijd met een positief gevoel weer naar huis!

Categories: Uncategorized