Regiocontactavond Noord-Holland: ‘Leerzaam’

Door: Ed en Rebecca Carper

Gisteren was er weer een regiocontactavond in Zaandam. De opkomst was niet heel hoog, maar niettemin was het een geslaagde en zeer leerzame avond. Opmerkelijk waren onze inzichten over obsessief gedrag op jonge en volwassen leeftijd. Dat op volwassen (adolescentie) leeftijd zich dit anders uitte dan op jongere leeftijd, maar ook bepaalde overeenkomsten had.

Overeenkomst

Met name het “onderdeel zijn van een ritueel” was een overeenkomst en hoe beëindig je dit en wat als de ander dit niet wil beëindigen, omdat het wel goed uitkomt? Denk aan relaties met anderen (vriendinnetjes, partners). Voor de rest was het goed om stil te staan bij het feit dat, naast het hebben van tics, er ook kenmerken zijn die sommige Touretters hebben (wel of niet gezien als ADHD, autisme, obsessief component). Het verongelijkt reageren, moeilijk kunnen starten en stoppen met een activiteit, een filter missen, waardoor alles versterkt binnenkomt, een gebeurtenis ervaren alsof het net gebeurd is, terwijl het zich misschien jaren geleden heeft afgespeeld. Maar ook creatief (!) zijn en veel fantasie hebben en inventief zijn*.

Leerzame avond

Daarnaast hebben we besproken hoe we zelf kunnen omgaan met bovengenoemde. Is het zo dat iemand met Tourette dit moet veranderen of wellicht kunnen we ook naar onszelf kijken? En zo ja, wat levert dit me dan op? Een leerzame avond dus, waarbij we ook even terug gingen in de tijd. Hoe was het voor onze kinderen op school? De meeste werden gepest. Hoe stonden wij hierin als ouders? Als ik voor mezelf mag spreken: soms uit nood geboren beschermend. Wat maakt dat je niet mag deelnemen aan een groep en wat zijn de gevolgen hiervan voor de toekomst? Hoe zijn wij (en onze kinderen) hieruit gekomen?

Een inclusieve maatschappij, waarbij iedereen wordt geaccepteerd. Dat wensen wij voor iedereen! Onze opvatting is dat we in ieder geval steeds weer kritisch naar onszelf willen kijken, want een oordeel is snel gemaakt.

* Te lezen ook in “Tourette met een gouden randje”

Categories: Uncategorized