Gilles de la Tourette

Hallo allemaal! Ik heb Gilles de la Tourette. Daar ga ik het over houden. Je mag voor het gemak Tourette zeggen.

Inhoud:

1. Inhoud

2. Wanneer heb je Gilles de la Tourette?

3. Hoe krijg je Tourette

4. Welke tics heb ik?

5. Wat is eraan te doen??

6. Wat zijn de mooie kanten van mijn Tourette?

7. Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat het voor mij makkelijker is?

8. Vragen

9. Einde

Wanneer heb je Gilles de la Tourette?

Waarom heet het Tourette? Zo heette de meneer die het het eerst beschreven heeft. Tourette is een ticstoornis maar dan met een andere naam. Je hebt Tourette: Als je minstens 2 beweegtics hebt ik heb er 10! Als je minstens 1 Geluidtic hebt ik heb er 1. Als je het langer dan een jaar hebt ik heb het langer dan een jaar. Soms heb je nog andere dingen erbij, zoals angst, ADHD, dwang en autisme.

Wat is een tic?

Een tic is een korte beweging of geluid. Je voelt dat je het moet doen. Je wilt het eigenlijk niet. Je kan het echt bijna niet tegenhouden. Het lijkt op de hik. Als je het niet doet, voel je je héél naar, kriebelig, boos enz.

Tictestje

We gaan nu een tictestje doen. Je moet je ogen zo lang mogelijk openhouden zonder te knipperen, dan kan je voelen hoe erg het voelt om je ogen open te houden zo voelt het als je je tic niet doet. Je moet je hand in de lucht houden en als je knippert, dan moet je je hand naar beneden doen.

Hoe krijg je Tourette (mama)

– nog niet duidelijk, wordt onderzoek gedaan

– deel erfelijk

– deel andere factoren?

– erger bij spanning + als je erop let.

Wat gebeurt er in je hoofd? (mama)

– Boodschapperstofje: Dopamine

– “Plan”-centrum

– “Doe” centrum Hoe vaak komt het voor?

– schatting: 1 van de 100 kinderen

– meer bij jongens dan meisjes

– schelden: zelden

Welke tics heb ik?

Ik begon toen ik 3 jaar was met een tic ik laat hem even zien (laat zien). Daarna heb ik nog veel andere tics gekregen en daar laat ik er nu 2 van zien. (laat de booskijk-tic zien en de snorf-tic horen) dan weten jullie nu dat ik niet boos ben en dat ik niet heel asosjaal mijn neus ophaal.

Nog een tictestje

Ik kies 3 kinderen uit die 1 van mijn tics gaan nadoen. Tot het eind van deze prezentatie. (kies 3 kinderen uit en kies welke tic ze doen)

Hoeveel last heb ik ervan?

– ik merk het zelf.

– anderen kunnen het zien of horen.

– ik word er moe van.

– ik word geïrriteerd (verdroos).

– soms heb ik pijn (vertel er een beetje over).

Wat is eraan te doen?

– gewoon afwachten

– therapie psycholoog

– medicijnen?

Gaat het over (mama)?

-meestal het ergste tussen 9 en 12 jaar

-Bij volwassenen: 1 op de 3 geen last meer, 1 op de drie minder last en 1 op de drie nog net zoveel of meer

Wat zijn de mooie kanten van mijn Tourette?

Ik ben gevoelig en ik hou van eerlijkheid. Ook ben ik heel trouw en ik denk overal overna. Ik kan goed dingen verzinnen, ben heel creatief. Ik let erg op details: als ergens een klein foutje in zit, dan zie ik dat altijd. Ook als iemand even iets fouts zegt, dan valt mij dat meteen op.

Hoe kunnen jullie zorgen dat het voor mij fijner is?

Jullie kunnen doen alsof er niets is. Dat jullie me accepteren zoals ik ben. Dan voel ik me veilig. Soms vind ik het fijn om er even over te praten. Ik doe het niet expres of om anderen te plagen. Denk maar aan het oogtestje. Tourette is voor mijzelf het vervelendste.

Vragen

1. Wat is een tic¿

2. Hoeveel geluidstics moet je hebben voor Tourette¿

3. Stel, er zitten op onze school 300 kinderen, hoeveel kinderen zouden er dan op school zitten met Tourtette¿

4. Wie hebben er meer Tourette? De jongens of de Meiden?

5. Wie zou Tourette willen hebben¿

6. Aan de 3 kinderen die 1 van mijn tics hebben nagedaan: Hoe zou jij het vinden om de hele dag een tic te moeten doen¿

Einde

Dit is het einde van mijn presentatie over Gilles de la Tourette ik hoop dat jullie het leuk vonden. Hebben jullie nog vragen aan mij of aan mijn Moeder?