
Vier dagen intensief oefenen om je tics onder controle te krijgen, samen met andere kinderen en jongeren. Plus steun van elkaar, extra activiteiten en ervaringskennis. Dat is de kern van het behandelprogramma Tackle your Tics. Een team van experts en ervaringsdeskundigen onderzocht of dit programma effectief is. Het onderzoek is afgerond, de resultaten zijn bekend. Onderzoeker Annet Heijerman promoveert op 22 september op dit onderzoek aan de universiteit van Amsterdam.
Een korte terugblik
Tussen 2020 en 2022 deden meer dan 100 gezinnen mee aan een onderzoek naar een nieuw behandelprogramma, een initiatief van Stichting Gilles de la Tourette en Levvel/Amsterdam UMC, in samenwerking met TicXperts, Yulius, Accare en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Dit team van experts op het gebied van Tourette en gedragstherapie onderzocht wat de effectiviteit is van een kortdurend, intensief behandelprogramma: Tackle your Tics. Het bijzondere aan dit project is dat therapeuten van drie verschillende expertisecentra (Levvel, Yulius en Accare) samenwerkten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenorganisatie.
De resultaten
Onderzoeker Annet Heijerman zal de resultaten van het onderzoek op de Landelijke Contactdag van Stichting Gilles de la Tourette op 17 september presenteren en vragen beantwoorden. Op vrijdag 22 september zal zij haar proefschrift over dit onderzoek verdedigen. De promotieplechtigheid is openbaar en vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Stuur dan even een mailtje naar promotieannet2023@gmail.com. Voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn is er ook een livestream. In de week voorafgaand aan de promotie zal de link voor de livestream beschikbaar zijn op de website van de universiteit.
Meer informatie
Meer over dit onderzoek lees je op Tackle your Tics – Stichting Gilles de la Tourette
Voor vragen over dit onderzoek kun je contact opnemen met Annet Heijerman via a.p.heijerman@amsterdamumc.nl.
Ben je benieuwd of er nieuwe groepen worden georganiseerd? Neem dan contact op met Marjolein Bus, via m.bus@levvel.nl of dr. Chaim Huijser, via c.huijser@levvel.nl
Aan dit onderzoek werkten mee: Annet Heijerman-Holtgrefe, Cara Verdellen, Jolande van de Griendt, Marjolein Bus, Laura Beljaars, Kees-Jan Kan, Bonne Zijlstra, Ramón Lindauer, Daniëlle Cath, Pieter Hoekstra, Chaim Huyser en Lisbeth Utens en vele therapeuten en ervaringsdeskundigen.