Terugblik Landelijke Contactdag: “Het was geweldig”

Heb jij de Landelijke contactdag 2021 gemist? Het was echt weer een geweldige en interessante week! Ja, je leest het goed. Dit jaar geen dag, maar een online week vol met informatie, ontspanning, leerzame workshop en interessante lezingen voor jong en oud!

Zondag 7 november begon de online week en hebben de kinderen en tieners hun eigen dag gehad. De voorpret begon al in de week ervoor toen iedereen een leuk snackpakket kreeg. Voor de kinderen kwam er ook nog een pakketje van Madscience in de bus. De kinderen begonnen de dag met een quiz waarin ze allemaal vragen moesten beantwoorden via stemkastjes op hun mobieltjes. De presentator van Quizzzit maakte er een gezellige ochtend van en de kinderen hadden dikke pret met de extra opdrachten. Stuurde je als eerste een selfie met een duckface of dab in, dan kon je extra punten winnen. In de vragen waren ook wat Tourette-vragen verstopt. Elize is de winnaar van de kinderquiz en won daarmee een JBL-boxje.

Na de lunch gingen zij verder met de Madscience-show! Ze maakten samen slijm, gingen aan de slag met magneten en de professoren gaven ook nog een geweldige show met een enorme chemische reactie waarmee ze olifantentandpasta en brandende handen creëerden! Spectaculair! De tieners hadden hun eigen Quizzzit-quiz en ook daar waren extra punten te verdienen met grappige selfies. Wie als eerste een foto instuurde van zichzelf met een leeg wc-rolletje, verdiende weer extra punten. Mika is de winnaar van de tiener-quiz geworden en won ook een JBL-boxje.

Na de lunch gingen de tieners verder met de ‘Secret Diary escaperoom’ van Unsolved Mystery. Met het dagboek en foto’s losten ze de puzzels op. Sommige teams waren heel snel en het verschil tussen de teams was dan ook klein. De ‘Break out Broccoli’s’ en de ‘Amazing Artichokes’ zaten maar twee minuten uit elkaar en zijn daarmee de besten! Super goed gedaan in 1 uur en 6 minuten en 1 uur 8 minuten!

Ook de volwassenen werden verrast met een pakket met lekkere hapjes! In de week van 8 tot en met 14 november waren er lezingen, een workshop, de welbekende groepsgesprekken en speeddates georganiseerd. Op de laatste dag was er nog een geweldige afsluitende show voor jong en oud!

In de lezing “Niks zweverigs aan” nam Wouter Melkert ons mee in de wereld van gevoelens en emoties. Wat de gevolgen zijn als je je innerlijke gevoelsmens ontkent of juist erkent en het herkennen van triggers bij jezelf. Hij sloot af met wat hij noemt ‘Own your shit’. Daarin leerde hij ons over eigenaarschap nemen over jouw eigen leven. Niet alleen de mooie kanten, maar vooral ook de oude shit die nog in je systeem zit opgeslagen. Want die shit maakt dat je niet verder komt. Omdat napraten met een drankje na de online lezing niet echt gaat, was er op zondag nog een Q&A-uurtje met Wouter, waarbij de deelnemers met hem hier verder over in gesprek gingen. Hierin kon hij meer verdieping geven en werd hij door de deelnemers uitgedaagd om ook zichzelf kwetsbaar op te stellen.

De Workshop ‘Trots op mij’ werd door Nicole Vening gegeven. Op beide avonden waren er ouders van jonge Touretters en oudere Touretters met een recent gekregen diagnose in de workshop. In de workshop ging iedereen kijken naar zijn eigen kracht. Dat werd dus een feestje. Want als je positieve energie aan jezelf geeft, je stilstaat bij waar je trots op bent, dan merk je dus dat de manier waarop je naar jezelf kijkt, heel erg kan bepalen hoe je erbij voelt. Voornemens aan het eind van de workshop: vaker kijken naar wat er wel goed gaat. Bij jezelf, bij je kind. Meer uitspreken over waar je trots op bent. Bij jezelf en bij je kind. Niet kijken hoe je een probleem wil oplossen, maar hoe je het wil hebben als het goed voor jou is.

De volwassenen gingen ook de escaperoom in en met een team probeerden zij zo snel en zo goed mogelijk de ‘Undercover Heist’ op te lossen en er zo snel mogelijk uit te komen. ‘Popping Pumkins’ kwamen als eerste eruit met een supersnelle tijd van 1 uur en 34 minuten, met het Fabergé-ei. Geweldig gedaan!

Natuurlijk was er ook weer ruimte voor lotgenotencontact in de groepsgesprekken. Bij de groep met ouders van schoolgaande kinderen was de eindconclusie: maak je niet altijd druk om hoe je kind zich moet aanpassen in situaties zoals bijvoorbeeld school, maar vergeet vooral niet om te werken aan de band tussen jou en je kind en dat je kind niet overbelast raakt door het pleasen van anderen.

Tijdens de speeddates met Tourette-specialisten konden deelnemers persoonlijk in gesprek gaan met een team van adviesraadleden van Stichting Gilles de la Tourette. Met hen konden ze hun zorgen delen en vragen stellen. Zij hebben deze mensen geholpen om situaties duidelijker te krijgen, stappen in de goede richting te zetten en advies te geven waar eventueel juiste hulp te vinden is.

Ook was er een lezing over Tourette in het algemeen. Deze wordt altijd erg goed bezocht op de Landelijke Contactdag, omdat deze boordevol informatie zit. Interessant voor nieuwe bezoekers van de Landelijke Contactdag (LCD), maar ook voor de bezoekers die al vaker zijn geweest op de LCD blijft dit een favoriet om te volgen.

Op de laatste middag was er een geweldige afsluiting met niemand minder dan Victor Mids, bekend van Mindf*ck. We hebben onze hersenen flink voor de gek laten houden en ook kijkers van de show werden gebeld om actief mee te doen met Victor’s verschillende Mindf*ck’s. Van een kubus die door de deelnemer oneindig door elkaar gedraaid mocht worden en precies dezelfde vlakjesverdeling had als de kubus die de hele tijd voor Victor op de tafel lag tot aan de kans om € 1.000 te winnen met een winkans van 4 op 5 en dat hij je dan toch zo om de tuin leidt dat je toch de verkeerde kaart kiest. Het blijft een wereld van afleiding en magie! Patrick en Matthew hebben met 132 punten de Victor Mids-quiz gewonnen en daarmee het boek Mindf*ck in de wacht gesleept. Van harte gefeliciteerd.

We kijken terug op een geweldige en interessante week waarin we, ondanks dat de Landelijke Contactdag online moest worden georganiseerd, elkaar hebben weten te vinden. Alle deelnemers aan onze LCD-week: ontzettend bedankt voor jullie aanwezigheid, enthousiasme, gezelligheid en openhartige verhalen. Samen met jullie werd het een groot succes.

We blijven inzetten op contact voor iedereen en we hopen dat we in 2022 de Landelijke Contactdag dan ook weer fysiek kunnen laten plaatsvinden op een centrale locatie in Nederland.

Graag tot dan!

Organisatiecomité Landelijke Contactdag,
Arwin, Deirdre, Eddy, Niels, Renée en Richard

Categories: Uncategorized