Terugblik Landelijke Contactdag: “Méér dan geslaagd”

Door: Anika Verschuur

Zoals Corona een heleboel levens door elkaar schudt, is dat bij het leven van “ons Touretters” niet heel veel anders. Alleen durf ik wel te zeggen dat het voor ons zwaarder voelt. Wel of niet naar school kunnen, stokjes in je neus, bubbels van kinderen en eenrichtingsverkeer in de aula, het dagelijkse schoolritme is veranderd en misschien blijft het nog een lange poos zo. Ouders die vaker thuis zijn, vriendjes die niet mogen komen, opa en oma in quarantaine en een verjaardag zonder visite, allemaal plotseling heel normaal, maar ons Tourette-brein kan er maar niet aan wennen. Meer vragen dan antwoorden en dat is nooit bevorderlijk voor tics, angsten en dwang.

Blije geluiden

Dus natuurlijk wisten we dat de Landelijke Contactdag niet fysiek door zou kunnen gaan en hadden we er het volste vertrouwen in dat er dan een ander mooi programma zou komen. De mensen achter de Tourette Stichting en de werkgroep van de LCD weten als geen ander wat de gezinnen of leden van de stichting nodig hebben om even aan dat leven alle dag te ontsnappen. En laat ze dat nou mooi letterlijk genomen hebben door het organiseren van o.a. een online escaperoom! Hier gingen blije geluiden door het huis bij het inschrijven voor het programma. Als enthousiaste escaperoom gangers waren wij als ouders erg blij dat we eindelijk een keer zo’n online versie konden proberen. We hadden er al vaak naar gekeken maar nooit gekocht, want te duur, geen tijd, wordt het wel leuk en allerlei andere beren hielden ons tegen. En nu kregen we het zomaar cadeau!  Daarnaast kon je de rest van de week nog deelnemen aan speeddates met professionals, gespreksgroepen rondom thema’s, workshops voor een portie positiviteit in je leven en als grote klapper een online show van de enige echte Victor Mids van Mindf*ck. Met een apart programma voor de tieners en volwassenen, boordevol activiteiten en meer dan genoeg keuze was de online versie van de LCD méér dan geslaagd en het beste wat ze ervan hadden kunnen  maken.

Geeft energie

Want ja, het blijft toch second best, zo’n online versie van iets dat echt bedoeld is om menselijk contact te hebben. Wij bezoeken de LCD al jaren en het blijft voor ons een feest van herkenning, een bron van ontmoetingen en eigenlijk gewoon één grote schouder om even op te leunen. Na zo’n dag teren wij nog maanden op alles wat we gehoord en gezien hebben. Het maakt ons weer scherp en geeft energie. Het samenzijn, lunchen aan grote tafels, het duidelijk horen en zien en voelen van de Tourette die mee is op zo’n dag, allemaal zaken die online minder voelbaar zijn. Dus ja, wij kijken enorm uit naar weer een fysieke LCD, maar dat neemt niet weg dat we genoten hebben van deze 2021 versie. Dat kwam natuurlijk ook door de grote verrassing die één week van tevoren door de brievenbus op de mat viel! Feestelijke dozen vol lekkers en met een geweldige kaart om de kinderen een fijne contactdag te wensen. Compleet onverwachts en daardoor extra leuk en het gaf een feestelijk tintje op de ochtend dat we gingen deelnemen aan de escaperoom. Al het lekkers uitgestald, want ook wij ouders ontvingen nog een pretpakket vol heerlijkheden! Het zijn de kleine dingen die het doen in zo’n tijd en dit kleine ding had een groots effect.

Genoten

We hebben genoten van de LCD-activiteiten en kunnen niet hard genoeg ‘dankjewel’ zeggen tegen iedereen die hier vrijwillig aan heeft bijgedragen. En we hopen gewoon heel hard dat we al deze mensen volgend jaar een dikke knuffel mogen geven wanneer we elkaar weer zien op zo’n echte ouderwetse fysieke LCD.
En oh ja, koop vooral zo’n online escaperoom via Unsolved mysterie, ze zijn te gek!

Categories: Uncategorized