Ticstoornissen en bijkomende problemen zoals aandachts- en dwangproblemen komen vaker binnen families voor. We weten nog niet goed waarom het ene familielid wel en het andere familielid geen tics krijgt.
Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn wij op zoek naar kinderen en volwassenen met een chronische ticstoornis, maar waarvan er verder geen tics voorkomen bij hun ouders, kinderen, broers of zussen. Het doel van TIC Genetics is het vinden van de genen die Tourette en andere ticstoornissen veroorzaken.
Wij zoeken voor dit onderzoek nog deelnemers!
Wie kan meedoen?
- Kinderen of volwassenen met chronische tics en hun beide biologische ouders zonder tics
- Broers of zussen hebben ook geen tics
- Tics zijn nu aanwezig of in het verleden aanwezig geweest
Deelnemers vullen eenmalig een vragenlijst in. Er worden vragen gesteld over tics, dwang en andere gezondheidsproblemen en over gebeurtenissen rondom de geboorte. Daarnaast wordt er eenmalig bloed afgenomen bij de deelnemer en bij beide ouders. De totale tijdsinvestering bedraagt ongeveer een dagdeel.
In Nederland vindt het onderzoek plaats in Groningen en Amsterdam, maar óók online en bloed kan dan op locatie worden afgenomen. Op deze manier kunnen we grote delen van het land bereiken. Alle deelnemers krijgen een cadeaubon en een kleinigheidje.
Over het onderzoek
TIC Genetics staat voor Tourette International Collaborative Genetics Study. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het National Institute of Mental Health (NIMH) in de Verenigde Staten. Aan TIC Genetics nemen meer dan twintig klinische centra in Europa, de VS en Zuid-Korea deel.
Deelnemen?
Voor deelname aan dit onderzoek, of voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met drs. Marieke Messchendorp of dr. Andrea Dietrich, onderzoekspsychologen bij het Accare Universitair Centrum in Groningen. Stuur een e-mail naar ticgenetics@accare.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer of bel met 06-86816192 (mw. Messchendorp).
Lees hier meer over het onderzoek
website: https://tic-genetics.org/
Lees de eerste resultaten van dit onderzoek in de nieuwsbrief TIC onderzoek van Accare:
nieuwsbrief december 2020
nieuwsbrief mei 2020.
nieuwsbrief december 2018.
nieuwsbrief oktober 2016.
nieuwsbrief december 2015.
nieuwsbrief april 2015.