Tourette Café: “Fijn dat je je tics een keer kon laten gaan”

Afgelopen zaterdag organiseerden Isolene en Tanja namens Stichting Gilles de la Tourette weer een Tourette Café. Het Tourette Café vond plaats in Alphen aan den Rijn, waar in totaal zeven personen op afkwamen. Fleur en Mar bezochten voor het eerst een Tourette Café. Daarom vroegen wij hen om hun ervaringen op papier te zetten en die met iedereen te delen: “Fijn dat je je tics een keer kon laten gaan”.

Gedurende de dag zijn enkele foto’s gemaakt, die je hier kunt zien.

Fleur (27)

Zo’n anderhalf jaar geleden ontdekte ik de Facebookpagina voor lotgenotencontact. Ik zag toen al vaker evenementen van de Tourette Stichting voorbij komen, maar durfde hier nooit eerder naartoe te gaan. De voornaamste reden hiervoor was dat ik het spannend vond om mezelf bloot te geven aan onbekenden. Mijn Tourette is namelijk iets waar ik niet veel en zeker ook niet graag over praat. Eigenlijk weten alleen mijn echte intimi dat ik de diagnose heb. Hierdoor was ik tot nu toe ook nog nooit in aanraking gekomen met andere mensen met Tourette. De afgelopen tijd heb ik stappen gemaakt in zelfacceptatie en merkte ik dat ik ook meer behoefte kreeg om met andere ‘patiënten’ van gedachten te wisselen. Het feit dat het Tourette Café relatief dichtbij was, trok mij uiteindelijk over de streep. En ik ben erg blij dat ik het gedaan heb! Het is erg fijn om te merken dat ik niet de enige ben die tegen bepaalde dagelijkse zaken aanloopt en dat er nog veel andere mensen zijn, gewoon zoals jij en ik, met soortgelijke ervaringen. Heel leuk ook dat er een bont gezelschap van persoonlijkheden aanwezig was! Allemaal anders, maar toch ook iets belangrijks gemeen. Het was ook fijn om een keer je tics te kunnen laten gaan zonder dat iemand daar vreemd van opkijkt. Fijn om een keer met mensen te praten die je niets hoeft uit te leggen, ook al ervaar je alles toch net een beetje anders. Al met al een geslaagde dag, bedankt voor de organisatie en tot de volgende keer!

Mar (21)

Afgelopen zaterdag was de eerste keer dat ik naar een Tourette Café ging. Ik vond het een beetje spannend, nieuwe mensen ontmoeten, maar ik had zin om te kletsen met mensen die ook Tourette hebben. Aangezien ik niet veel mensen in mijn dagelijkse leven ken die last hebben van tics. Toen ik tegen 13.00 uur aankwam bij de locatie in Alphen aan den Rijn, werd ik meteen vrolijk verwelkomd. De zaal waarin het Tourette Café plaatsvond was erg huiselijk. Er was koffie, thee, koud drinken en er waren ook lekkere hapjes. Ook waren er al vier mensen aanwezig. Het was gelijk gezellig. Mijn nervositeit was al snel weg. Mijn tics (ik heb er momenteel dertien) zijn redelijk frequent aanwezig, zeker in een nieuwe omgeving. Maar bij één van de andere aanwezigen was dit het geval in soortgelijke mate, dus ik voelde me snel op mijn gemak. Het gesprek was al op gang voordat ik erbij kwam zitten, maar het was gemakkelijk om eraan deel te nemen. Ik wist al gauw veel informatie over de aanwezige mensen. Na een tijdje arriveerden er nog twee personen. De leeftijden liepen uiteen. Ikzelf was de jongste met 21 jaar. Ook de gespreksonderwerpen varieerden snel in de middag. Persoonlijk vond ik het erg interessant om te horen hoe iedereen zijn of haar tics anders ervaart en hoe men op verschillende manieren met hun Tourette omgaat. Om 16.00 uur was het Tourette Café afgelopen. In de trein terug naar huis had ik goed de kans om, met de hulp van mijn geluiddempende koptelefoon, de hoeveelheid prikkels die dit leuke middagje gecreëerd had, te verwerken. Voor mij was dit een groot succes. De volgende keer dat er weer Tourette Café georganiseerd wordt, ben ik er erg graag weer bij!

Categories: Uncategorized