Het syndroom van Gilles de la Tourette kan voor onbegrip zorgen. Zo kunnen mensen je op straat aanspreken om je tics, of om oncontroleerbaar gedrag van je kind met Tourette. De Tourettepas verklaart het gedrag en zorgt daardoor voor begrip. Hij geeft mensen met Tourette en ouders van kinderen met Tourette een steuntje in de rug bij het uitleggen van wat Tourette is en het vragen om begrip hiervoor. Omdat wij hem als officiële stichting uitgeven nemen mensen de informatie serieus.

De pas is er voor herkenning, erkenning en geeft uitleg over Tourette en waar je last van hebt. Je kunt geen rechten ontlenen aan de pas. Het is dus niet zo dat je op basis van de pas recht hebt op bepaalde privileges. Die zijn per persoon met Tourette zo verschillend dat deze altijd op individuele basis geregeld moeten worden. Het doel van de pas is dus puur om begrip te kweken en jouw uitleg over Tourette kracht bij te zetten.

Om de pas aan te vragen verzoeken we je om het aanvraagformulier op deze pagina in te vullen. Om de aanvraag officieel te maken verzoeken we een bewijs van diagnosestelling toe te voegen. Hiervoor krijg je een formulier en aparte link toegestuurd waar je deze informatie beveiligd (conform de AVG wetgeving) kan uploaden. Een arts kan dit bewijs afgeven door het formulier te ondertekenen. Een andere manier van bewijs van diagnose is ook toegestaan. Neem contact op wanneer je hiervan gebruik wilt maken. Het bewijs van diagnosestelling is bedoeld om misbruik van de pas te voorkomen.

Vooralsnog wordt de Tourettepas kosteloos vanuit de stichting verstrekt.

Tourettepas aanvragen