Verslag lotgenotencontactavond: “Handboek Gilles de la Tourette geeft veel antwoorden”

Door: Ed en Rebecca Carper

Afgelopen vrijdag was er weer een online lotgenotencontactavond met als gast Jolande van de Griendt. Een gemêleerd gezelschap van ouders van kinderen met Tourette en Touretters zelf was aanwezig. Na een introductie kwam Jolande erin. Jolande is GZ-psycholoog en zij vertelde dat ze ook betrokken is bij het Tackle your Tics-traject, waar zij als gedragstherapeut de exposure techniek gebruikt. Deze therapie is natuurlijk ook voor volwassenen bruikbaar.

Het komt er in het kort op neer dat je, door het ‘blootstellen’ aan de tics zonder deze uit te voeren, uiteindelijk de tic-aandrang vermindert. Naast het feit dat er mensen waren die de diagnose laat hebben gehad, zie je ook dat er steeds meer personen zijn die juist snel de diagnose hebben gekregen. Dat betekent dat er vooruitgang wordt geboekt.

We hebben het bovendien gehad over spierspanningen, woedeaanvallen, slaapproblemen en andere ongemakken. Ook kwam het Handboek Gilles de la Tourette uit 2019 ter sprake. De conclusie was dat het veel antwoorden geeft. Ook kwam ter sprake dat je zelf de regie moet houden als je hulp zoekt, omdat er niemand anders is die de regie heeft. Aan de orde kwam ook dat er veel geëxperimenteerd wordt uit zelfhulpboeken. En ja, als 10% helpt dan heeft het toch nut gehad. Tenslotte is geen Touretter hetzelfde. Ook hebben we het gehad over de positieve eigenschappen van Tourette, zoals bijvoorbeeld creativiteit.

Categories: Uncategorized