Tourette kan het autorijden en behalen van een rijbewijs lastig maken. Tics, met name met de ogen, en het gebruik van medicatie kunnen het rijden gevaarlijk maken. Ook dwanggedachten, zoals ‘ik moet de sloot inrijden’, dragen niet bij aan een veilig gevoel in de auto. Toch blijkt dat mensen met dwanggedachten goed in staat zijn te rijden omdat het prima lukt er dan geen gehoor aan te geven.

Er zijn rijscholen waarvan de instructeurs zijn opgeleid om les te geven aan mensen met autisme, ADHD of bijvoorbeeld Tourette. Je kan dus overwegen bij zo’n gespecialiseerde rijschool te lessen.

Je moet rijgeschikt zijn om te mogen autorijden, oftewel: er geestelijk en lichamelijk toe in staat zijn. Als je gezondheidsproblemen of een beperking hebt of medicatie gebruikt die de rijvaardigheid mogelijk beïnvloeden dan moet je een gezondheidsverklaring invullen. Dit vraagt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) je voor het praktijkexamen.

Als uit de gezondheidsverklaring blijkt dat er zaken zijn die je rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden, dan moet je naar een onafhankelijke arts. Deze onderzoekt of de klachten je minder rijgeschikt maken en vult je verklaring aan. Het CBR bepaalt aan de hand van de verklaring of er eventueel vervolgonderzoek nodig is, bijvoorbeeld in de vorm van een rijtest of medische keuring.

Aan een gezondheidsverklaring zijn kosten verbonden, aan een rijtest niet. Wel kan er sprake zijn van een wachtlijst, waardoor je extra rijlessen moet nemen om de tijd te overbruggen.

Voor verdere informatie over dit en andere relevante onderwerpen kun je onze brochure ‘Volwassenen met het syndroom van Gilles de la Tourette’ gratis downloaden onder ‘Over Tourette’ > ‘Meer informatie’. Deze brochure bevat veel informatie en handige tips die, hoewel niet speciaal op hen gericht, ook voor jongeren interessant zijn.