Zuid-Holland: “Kan de avond niet nog een uurtje langer duren?”

“Kan de avond niet nog een uurtje langer duren?”, was na afloop één van de reacties van de regiocontactavond in Zuid-Holland. Na de drukke decembermaand met veel prikkels en spanning, was het fijn om weer een contactavond te hebben met elkaar.

Hoe heeft iedereen deze periode ervaren en wat heeft hierbij geholpen?

Met die vraag in mijn hoofd ging ik richting Yulius waar onze avond plaatsvond. En komen er überhaupt mensen, gezien het slechte weer de hele dag. Gelukkig kwamen de eersten al binnen om 19.30 uur. Dit keer ook weer een aantal nieuwe gezichten. Wat fijn dat steeds weer nieuwe mensen de weg naar onze contactavond weten te vinden.

Met een kopje thee of koffie en een koek begonnen we aan een kennismakingsronde. Dan komt gelijk naar voren dat de behoefte groot is om gewoon even een verhaal en zoektocht te delen. Wat is het dan fijn om te ervaren dat in zo’n gemêleerde groep de herkenning zo groot is. Dat de volwassenen hierin hun ervaringen kunnen delen en de ouders daar weer iets uit kunnen halen. Maar ook bij de volwassenen met Tourette is er veel herkenning, begrip en een aantal mooie eyeopeners passeren de revue. Dat maakt zo’n avond voor iedereen zo waardevol.

Combinaties

Er is ook gesproken over de veel voorkomende combinatie van Tourette met ADD/ADHD of Autisme. Hoe ga je om met die prikkels en de drukte in je hoofd? Lukt het (en hoe) om tot rust te komen? De één doet dat door de dag van zich af te schrijven, de ander door een hobby uit te oefenen, en weer een ander door te bewegen/sporten. Maar wat als dat allemaal niet goed lukt door al die uitdagingen waar je mee te kampen hebt? Dan is het al fijn dat je je verhaal kunt doen en dat mensen naar je luisteren zonder oordeel. En wie weet geeft dat al een beetje ruimte.

Stof tot nadenken

Zo’n avond kan ook stof tot nadenken geven. Hoe komt het dat kinderen en volwassenen met Tourette zo vaak hun tics inhouden naar de buitenwereld toe? Wat maakt dat men zich inhoudt en het soms ook lastig vinden om te delen met vrienden en/of collega’s dat je Tourette hebt? Is dat toch schaamte of ‘het niet anders willen zijn’. Als men zelf niets vraagt, waarom zou ik dan mijn omgeving erop wijzen met het risico dat ze mij toch anders gaan zien en behandelen? Een lastige vraag die niet direct of eenduidig valt te beantwoorden. Het is ook niet ons doel om alles op te lossen of te verklaren, vraagtekens mogen er ook zijn. Juist daardoor blijven we leren en staan we open voor nieuwe inzichten.

Fijne avond

Met al deze ingrediënten hebben we met elkaar weer een hele fijne avond gecreëerd!

“Zo waardevol om over al deze dingen te kunnen praten”

“Ben achteraf zo blij dat ik gekomen ben”

“Kan de avond niet nog een uurtje langer duren?”

Dank allemaal voor deze mooie woorden! Volgende keer hopen wij jullie (weer) te mogen verwelkomen!

De volgende avonden zijn gepland op, dus schrijf ze in je agenda!

Meld je aan via: nanda@tourette.nl

  • 14 april
  • 1 september
  • 24 november

 

Categories: Uncategorized